Egipat otvorio granični prelaz s Gazom

Egipat je u nedjelju otvorio granični prelaz Rafah s palestinskim Pojasom Gazom, po prvi put u skoro dva mjeseca, prenosi agencija AP navode palestinskih i egipatskih zvaničnika.

Rafah je jedini veći granični prelaz između osiromašene i srušene Gaze, doma oko 1,8 miliona Palestinaca, i ostatka svijeta koji ne povezuje ovu palestinsku teritoriju i Izrael, koji blokira ovaj pojas i dozvoljava prolazak samo na humanitarnim osnovama.

Egipatske vlasti su zatvorile Rafah 25. oktobra, nakon što su pobunjenici u egipatskoj regiji Sinaj ubili 33 pripadnika snaga sigurnosti ove države, u jednom od najgorem dana nasilja od kako je svrgnut predsjednik Muhamed Mursi u julu prošle godine.

Sigurnosni razlozi

Od tada je zvanični Kairo samo u dva navrata dozvolio hiljadama Palestinaca, koji su bili blokirani u Egiptu i drugim državama, da se vrate u Gazu, koju kontrolira Hamas.

Maher Abu Sabha, direktor graničnog prelaza koga je postavio Hamas, rekao je kako će Rafah biti otvoren dva dana, kako bi se dozvolilo teško bolesnim stanovnicima Gaze da otputuju na liječenje u Egipat ili druge države te da se dozvoli putovanje stranih državljana i studenata u Pojasu Gaze.

Neimenovani egipatski zvaničnik kazao je kako, zbog “sigurnosnih razloga”, nije dozvoljeno stalno i potpuno otvaranje prelaza, kao što je bio slučaj prije 25. oktobra.

Hamasovi lideri kazali su kako nemaju nikakve veze s nasiljem u Egiptu i na Sinajskom poluotoku te kako nemaju oružane snage van palestinskih granica.

Djeca spavaju na prtljagu

Neka djeca stajala su uz ogradu, druga su sjedila ili spavala na prtljagu koji je stajao pored kapije dok su njihove porodice čekale da prođu kroz granični prelaz.

“Čekao sam tri mjeseca da odem, ovo je veoma loše”, kazala je 58-godišnja Mnwar Shaat, Palestinka koja živi u Saudijskoj Arabiji i koja je došla u posjetu porodici u Gazi.

“Bolesna sam i strah me je da ću umrijeti ovdje, daleko od svoje djece. Želim se vratiti i umrijeti kod njih”, dodala je.

Izvor: Agencije