Egipat potpisao ugovor o kreditu s Turskom

Dvije države su riješile obnoviti postojeće trgovinske sporazume (Reuters)

Predsjednik Muhamed Mursi potpisao je ugovor o kreditu s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom nakon govora na 4. Kongresu vladajuće turske Stranke pravde i razvoja.

“Predsjednik Muhamed Mursi i premijer Recep Tayyip Erdogan dogovorili su potpisivanje kredita vrijednog milijardu dolara iz Turske,” saopćila je državna novinska agencija MENA, citirajući egipatskog ministra finansija.

Agencija ne navodi dalje pojedinosti sporazuma.

Istovremeno, dvije zemlje su saopćile da rade na još jednoj finansijskoj konstrukciji u visini milijardu dolara, pomoću koje će se roba i usluge izvoziti iz Turske u Egipat.

Za osam mjeseci ove godine obim trgovine između Turske i Egipta dostigao je 3,5 milijardi dolara, prenijela je ruska Internet stranica lenta.ru.

U bliskoj budućnosti godišnji promet robe može dostići 10 milijardi dolara, rekao je ministar ekonomije Turske Zafar Caglayan.

Prema njegovim riječima, dvije države su riješile obnoviti postojeće trgovinske sporazume i dodati im član o trgovini prehrambenim proizvodima.

Značajno tržište

Predsjednik Mursi je tokom boravka u Ankari u nedjelju istakao da je Egipat postao značajno tržište sa blizu 90 miliona stanovnika, a dobit od investicija u zemlji je veća nego u mnogim drugim zbog niske cijene proizvodnje.

Istovremeno, predstavnici egipatska grupa IDG i turska kompanije Elif Plastik potpisale su ugovor o saradnji, po kome će potonja investirati u narednom periodu u Egipat blizu 160 miliona dolara.

U posljednje vrijeme, zbog političke nestabilnosti, finansijski položaj Egipta je znatno pogoršan.

Deficit budžeta u 2011. godini je bio 7,9 posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

U 2012. godini ukupan budžetski deficit dostigao je 22,6 milijardi dolara.

Vlada u Kairu je već tražila pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u visini 4,8 milijardi dolara.

Izvor: Agencije