Egipat: Presuda novinarima Al Jazeere odgođena deseti put

Greste i Fahmy dobili su sedmogodišnju, a Mohamed desetogodišnju zatvorsku kaznu (Arhiva)

Egipatski sud danas je ponovo, po deseti put, odgodio izricanje presude za trojicu novinara Al Jazeere, a naredno ročište zakazano je za 29. august.

Egipćanin Baher Mohamed, Kanađanin Mohame Fahmy i Australac Peter Greste proglašeni su krivim juna 2014. godine za pomaganje terorističkoj organizaciji, što se odnosi na pokret Muslimanska braća koji je proglašen nelegalnim u Egiptu nakon što je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija 2013. godine.

Greste i Fahmy dobili su sedmogodišnju, a Mohamed desetogodišnju zatvorsku kaznu.

U januaru, apelacioni sud je naredio ponavljanje suđenja, kazavši kako je u prvobitnom procesu nedostajalo dokaza protiv trojice novinara koji su radili za kanal na engleskom jeziku medijske mreže iz Dohe.

Novinari i Al Jazeera kategorično su odbacivali optužbe koje su izrečene tokom suđenja.

Veliki stres

Devet prethodnih zasjedanja suda, na kojima je trebala biti donesena današnja presuda, bila su odgođena.

„Sva trojica se nalaze pod ogromnim pritiskom i stresom proteklih 19 mjeseci i odgađanje konačne odluke nastavlja potresati, kako njih, tako i njihove porodice“, kazao je Mostefa Souag, vršitelj dužnosti generalnog direktora mreže Al Jazeere, u četvrtak nakon posljednje odgođene sesije suda.

„Zahtjevamo da egipatske vlasti okončaju optužbe protiv Bahera, Petera i Mohameda, one trebaju odmah biti odbačene. Novinarstvo nije zločin.“

Greste je ranije deportiran u rodnu Australiju prema zakonu koji dozvoljava transfer stranaca kojima se sudi u njihove države, ali mu se i dalje sudi u odsustvu.

Fahmy i Mohamed na slobodi su nakon plaćene kaucije, a u pritvoru su proveli više od 400 dana.

Fahmy se odrekao svog egipatskog državljanstva, u nadi da će i on biti deportiran.

Trojica novinara dobijaju stalnu podršku vlada, medijskih organizacija i grupa za zaštitu ljudskih prava cijelog svijeta.

Izvor: Al Jazeera