Egipat prijeti osvetom za smrt graničara

Egipatska vojska zaprijetila je da će osvetiti smrt najmanje 16 graničnih policajaca koji su u nedjelju ubijeni u napadu na granični punkt u Rafi prema Pojasu Gaze.

Egipat je zatvorio granični prijelaz prema Izraelu nakon napada.

Egipatsko Vrhovno vojno vijeće saopćilo je da država neće morati dugo čekati na reakciju na ovaj, kako kažu, napad terorista.

Najmanje 16 egipatskih vojnika ubijeno je u nedjelju tokom iftara, večere kojom se prekida post, na graničnom punktu na Sinaju, nekoliko kilometara od Karem Abu Salama, graničnog prijelaza sa Izraelom.

Još se ne zna ko stoji iza tog napada, ali su izraelski vojni zvaničnici rekli da su napadači ukrali dva egipatska vojna vozila, te se uputili prema graničnom prijelazu.

Izraelska avijacija ubila napadače

Kako su saopćili iz Izraela, avijacija ove zemlje je uništila jedno od vozila, a drugo je eksplodiralo dok je prilazilo granici.

Ministar odbrane Ehud Barak je izjavio da je nakon napada ubijeno osam napadača.

Rano u nedjelju izraelske zračne snage su u napadu na Gazu ubile jednog Palestinca, za kojeg tvrde da je bio odgovoran za prekogranični napad početkom godine.

Egipatskom predsjedniku Mohamedu Mursiju trebalo je nekoliko sati prije nego što je komentarisao incident.

“U našem društvu nema mjesta za ovakve zločine. Svi će vidjeti da su egipatske sigurnosne snage, policija i vojska, u stanju uhvatiti one koji stoje iza ovog napada, gdje god se oni nalazili”, rekao je Mursi.

Broj otmica, napada i drugih nasilnih incidenata na Sinaju tokom prošle godine je naglo porastao.

Glavni gasovod koji snabdijeva Izrael napadnut je više od 14 puta od prošle godine, a povremeno su otimani i turisti.

Prema mirovnom sporazumu sa Izraelom, Kairo ne može imati više od nekoliko stotina vojnika blizu granice, što je dovelo do ogromnog vakuuma u sigurnosti.

Iako je egipatski predsjednik preuzeo dužnost uz gomilu izazova, ovaj napad bi se mogao pokazati kao najveći test za njega do sada.

Izvor: Al Jazeera i agencije