Egipat produžio pritvor novinaru Al Jazeere

Egipat optužuje Husseina za 'huškanje protiv državnih institucija i prenošenje lažnih vijesti s ciljem širenja haosa' (Al Jazeera)

Egipat je produžio pritvor novinaru Al Jazeere Mahmoudu Husseinu za 15 dana dok se provodi istraga.

Hussein se žalio na loš tretman u pritvoru, gdje mu nije omogućen kontakt sa advokatom, uskraćene su mu posjete članova porodice, a drže ga u samici, saznala je Al Jazeera.

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije Husseina optužilo za ” huškanje protiv državnih institucija i prenošenje lažnih vijesti s ciljem širenja haosa”.

Al Jazeera odlučno odbacuje optužbe i tvrdi da je Hussein bio u Egiptu na odmoru, a ne poslovno. On posjećuje porodicu nekoliko puta godišnje.

“Al Jazeera smatra da su sve optužbe protiv Husseina, uključujući i one koje bi mogle biti dodane kasnije, rezultat djelovanja koja krše međunarodne norme i konvencije, a koje, nažalost, prevladavaju u Egiptu”, navela je mreža u saopćenju.

Hussein, koji živi u Dohi, radi za Al Jazeeru u Kataru od 2013. godine.

Al Jazeera na udaru

Nedugo nakon što je pritvoren, držane snage sigurnosti su upale u domove dvojice Husseinove braće i uhapsile ih. Naknadno su obojica oslobođeni.

Egipatske vlasti su proteklih godina uhapsile nekoliko uposlenika Al Jazeere, što je dovelo do zabrinutosti u vezi slobode medija u toj zemlji.

U maju je sud u Kairu preporučio smrtnu kaznu za Ibrahima Helala i Alau Omara Mohameda Sablana, koje je optužio u odsustvu za ugrožavanje državne sigurnosti.

Al Jazeerini novinari Baher Mohamed, Mohamed Fahmy i Peter Greste, te nekoliko drugih kolega izvan države, optuženi su za širenje “lažnih vijesti” tokom njihovog izvještavanja o demonstracijama protiv vojnog svrgavanja tadašnjeg predsjednika Muhameda Mursija 2013, kada su smješteni u zatvor.

Baher Mohamed i Mohamed Fahmy su proveli 437 dana u zatvoru prije nego što su pušteni. Greste je proveo više od godinu dana u zatvoru.

Izvor: Al Jazeera