Egipat proglasio vanredno stanje na Sinaju

Policijski sat, koji će trajati od sedam sati navečer do sedam sati ujutro, uveden je u područjima vanrednog stanja (EPA)

Egipatsko Nacionalno vijeće odbrane proglasio je tromjesečno vanredno stanje na sjevernom i centralnom dijelu Sinajskog poluotoka, nakon što je u napadu bombaša samoubice na egipatske snage sigurnosti na tom području ubijeno najmanje 30 vojnika, prenose agencije.

“Ova mjera stupa na snagu danas i trajat će tri mjeseca”, navodi se u saopćenju predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija, koje je uslijedilo nakon najsmrtonosnijeg napada na snage sigurnosti od kako je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija prošle godine.

U cijeloj državi je proglašena trodnevna žalost, a policijski sat, koji će trajati od sedam sati navečer do sedam sati ujutro, uveden je u područjima vanrednog stanja, javljaju državni mediji.

U petak poslije podne napadnuta je vojna kontrolna točka u Karm al-Qawadeisu, jugozapadno od Sheikh Zuweida na Sinaju.

Egipatski izvori navode kako je bombaš-samoubica u automobilu detonirao eksploziv nedaleko od magacina kontrolne tačke, uslijed čega je eksplodiralo i vojno vozilo.

Potom su borci napali tačku s ručnim naoružanjem i raketama.

Napad kod Al-Arisha

Izvori javljaju kako je grupa napala u vrijeme kada su vojnici bili na pauzi u svojim šatorima.

Državni mediji kažu kako je ranjeno 28 osoba, od kojih je nekoliko u kritičnom stanju.

U odvojenom napadu na kontrolnu tačku nedaleko od Al-Arisha poginula su još tri pripadnika snaga egipatske sigurnosti.

Nakon napada, al-Sisi je sazvao Nacionalno vijeće odbrane, koje, pored njega, čine premijer, predsjednik Parlamenta, ministar odbrane i komandanti oružanih snaga.

U intervjuu za Al Jazeeru, bivši zvaničnik američkog State Departmenta Peter Bechtold kazao je kako u regiji ključa ljutnja nakon svrgavanja i zatvaranja predsjednika Muhameda Mursija.

On je citirao neke izvore i kazao kako je s napadom vjerovatno povezana najaktivnija oružana grupa u Egiptu Ansar Beit al-Maqdis.

Izvor: Al Jazeera i agencije