Egipat: Protesti protiv Sisijeve kandidature

Svoju predsjedničku kandidaturu Al-Sisi objavio u televizijskom obraćanju naciji (Al Jazeera)

U nekoliko egipatskih gradova tokom noći održani su protesti protiv odluke ministra odbrane Abdul- Fattaha al-Sisija da se kandidira na predstojećim predsjedničkim izborima u Egiptu.

Demonstranti su odluku ocijenili kao krunu vojnog prevrata, procesa koji je počeo svrgavanjem demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija, 3. jula prošle godine.

Učesnici protesta na jugu oblasti Gize ponovili su zahtjev da će nastaviti s mirnim protestima protiv svrgnuća sve do povratka legitimiteta svih izabranih institucija. Pozvali su da se sudi odgovornima za ubistvo demonstranata, te onima koje su nazvali vođama vojnog prevrata.

U Aleksandriji je organizirano nekoliko mimohoda protiv novih vlasti, čiji su učesnici tražili da nove vlasti odgovaraju za gušenje demonstracija.

Noćni mimohodi održani su i u oblasti Suec, te u kairskoj četvrti Mohandessin.

Predsjednički izbori

Al-Sisi je rekao u srijedu da je podnio ostavku na ministarsku funkciju kako bi se mogao kandidirati za šefa države i najavio da će osloboditi zemlju od terorizma, gotovo devet mjeseci nakon što je svrgnuo izabranog predsjednika Mursija.

Svoju predsjedničku kandidaturu objavio je u televizijskom obraćanju naciji.

“Danas sam stao pred vas posljednji put u vojnoj uniformi, jer sam odlučio da okončam moje službovanje na mjestu ministra odbrane i komandanta oružanih snaga”, rekao je Sisi obučen u uniformu feldmaršala.

“Uz svu skromnost, kandidiram se za predsjednika Egipta. Nastavit ću svakodnevno se boriti za Egipat bez terorizma”, rekao je Sisi.

Predsjednički izbori u Egiptu bit će održani prije ljeta.

Poziv za ukidanje presuda

U međuvremenu, američki državni sekretar John Kerry pozvao je Egipat da preinači smrtne presude za 529 pristalica svrgnutog predsjednika Mursija, upozoravajući da to predstavlja slanje “negativne poruke” u svijet.

“Ja sam duboko, duboko uznemiren iznenađujućom odlukom bez presedana kojom je egipatski sud odredio preliminarnu smrtnu kaznu za 529 svojih građana nakon brzog masovnog suđenja”, naveo je Kerry u saopćenju, prenosi AFP.

“To je jednostavno suprotno logici”, dodao je i pozvao prijelaznu egipatsku vladu da preinači sudske presude i osigura adekvatno suđenje optuženima.

Egipatski glavni tužilac naredio je u srijedu novo masovno suđenje za još 919 pristalica pokreta Muslimanska braća svrgnutog predsjednika Mursija.

Osuđenih 529 članova pokreta Muslimanska braća dio su grupe od 545 Mursijevih pristalica protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog ubistva jednog policajca i pokušaja ubistva još dva pripadnika policijskih snaga, kao i zbog napada na policijsku stanicu te drugih nasilnih djela.

Presuda je izazvala oštre kritike svjetske javnosti, podsjetio je AP.

Izvor: Agencije