Egipat protjeruje ambasadora Turske iz Kaira

Ministarstvo vanjskih poslova Egipta u subotu je saopćilo kako je turski ambasador u Kairu Huseyin Avni Botsali proglašen nepoželjnom osobom (persona non grata) i bit će mu naređeno da napusti ovu državu, jer se Turska “nastavlja miješati” u unutrašnje poslove Egipta, prenosi agencija AP.

U saopćenju, koje je objavio glasnogovornik Ministarstva, navodi se kako je Vlada u Kairu odlučila smanjiti nivo diplomatskih odnosa na najniži stepen, odnosno na stepen otpravnika poslova.

Razlog protjerivanja turskog ambasadora je podrška Turske neimenovanim organizacijama koje šire nestabilnost u državi, što se, kako ocjenjuje agencija Reuters, odnosi na pokret Muslimanska braća, koji podržava svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija.

Kako se uprava Egipta, koja je na vlast došla vojnim udarom, postavila prema našem ambasadoru u toj zemlji, jednako smo se mi postavili prema otpravniku poslova Egipta u Ankari, prokomentirao je u subotu turski premijer Recep Tayyip Erdogan, prenosi Anadolija.

Erdogan: Nismo protiv egipatskog naroda

“Naš stav nije stav protiv egipatskog naroda, već protiv onih koji su na vlast došli izvršivši vojni udar. Jer, mi smo na strani onih koji se u svijetu bore za demokratiju. Mi nikad ne možemo poštovati one koji ne poštuju pravo na suverenitet jednog naroda. Uvijek smo poštovali one koji poštuju volju naroda te ćemo tako nastaviti. Naša želja je da na svijetu ojača demokratski sistem i ovaj korak je rezultat toga. Mi smo odgovarajućim korakom odgovorili na stav koji su oni zauzeli prema našem ambasadoru i otpravniku poslova. Mi smo njihovom ambasadoru i otpravniku poslova sada dali rok, želimo da napusti Tursku do 29. novembra”, rekao je Erdogan novinarima.

Na pitanje da li je bilo opravdanja sa egipatske strane ili ne zbog kojeg su turskog ambasadora poslali u Tursku, Erdogan je kazao:

“Znate da ja uvijek imam svoj stav. Oni su taj moj stav istakli kao opravdanje. Uvijek sam govorio, uvijek ću govoriti i tokom cijele moje političke karijere, te riječi ističem – ja volim one koji u politici stoje uspravno, a ne one koji se naginju na stranu. Zato nikad ne mogu poštovati one koji vodstvo preuzimaju vojnim udarom. Egipatski narod ima podršku i od mene, i od moje stranke, i iz srca i duše turskog naroda. U to nikada ne sumnjajte”, poručio je Erdogan.

Vlada u Kairu odlučila je diplomatsko predstavništvo Turske svesti na nivo otpravnika poslova poslije nedavnih “provokativnih” poruka premijera Erdogana.

“Pozdravljam Mursijev stav protiv sudstva. Poštujem ga, a ne poštujem one koji mu sude”, rekao je Erdogan u četvrtak.

‘Neprihvatljivi državni udar’

Botsali je, nakon sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova u Kairu, izjavio je da je vrlo važno da se Egipat vrati demokratiji, javlja Anadolija.

“Nastavit ću se moliti za Egipat. Vrlo je važno za regiju, ali i cijeli svijet, da Egipat uspostavi demokratski sistem”, rekao je on.

“Turski i egipatski narodi su bratski narodi. Nastavit će se moliti i činiti sve za napredak Egipta. Egipat je vrlo važna država i vrlo je važno ostane na putu demokratije.”

Turska “pokušava okrenuti javno mnijenje protiv egipatskih interesa, podržavajući sastanke organizacija koje nastoje izazvati nestabilnost u državi”, izjavio je glasnogovornik egipatskog Ministarstva vanjskih poslova Badr Abdelati.

Ubrzo nakon saopćenja iz Egipta, Turska je kazala kako će uzvratiti na ovaj potez Kaira.

“Napravit ćemo reciprocitetne korake nakon konsultacija s turskim ambasador”, izjavio je glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Levent Gumrukcu za agenciju AFP.

Turska je jedan od najvećih međunarodnih kritičara svrgavanja Mursija, ocjenjujući taj čin kao “neprihvatljivi državni udar”.

Mursijev pokret Muslimanska braća održava bliske odnose s vladajućom turskom Partijom pravde i razvoja.

‘Dvije polovice jedne jabuke’

Turski predsjednik Abdullah Gul je o odluci vlasti Egipta izjavio da u Kairu trenutno vlada vanredno stanje, u kojem se mogu očekivati svakakve odluke, javlja agencija Anadolija.

“U Egiptu je na snazi vanredno stanje i nadamo se da će ova država uskoro uspostaviti demokratski sistem vladavine”, rekao je Gul te naglasio kako su Egipat i Turska dvije vrlo značajne prijateljske zemlje na Mediteranu.

“Egipat i Turska su na Mediteranu kao dvije polovice jedne jabuke. Nadam se da ćemo opet biti u dobrim odnosima”, kazao je turski predsjednik.

Turska i Egipat, kao dvije velike snage u regiji, uvijek su se uzajamno poštovale, a stav koji je Turska zauzela prema dešavanjima u Egiptu ne može utjecati na duboko prijateljstvo s egipatskim narodom i državom, kazao je u subotu ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

Prijateljstvo naroda je vječno

On je istakao da je stav turske Vlade da poštuje volju egipatskog naroda, podsjetivši da je narod te zemlje u posljednjem stoljeću po prvi put imao pravo da na poštenim, višestranačkim i transparentnim izborima izabere svoga predsjednika.

Dodao je da su ti izbori možda po prvi put istakli volju egipatskog naroda.

“Prijateljstvo između turskog i egipatskog naroda je vječno, a krize su prolazne. Egipat je okosnica regije i arapskog svijeta. Stabilnost Egipta znači stabilnost regije”, istakao je Davutoglu.

Šef turske diplomatije je podsjetio da je i ranije turski ambasador u Kairu bio pozivan na savjetovanje, ali je vraćan na dužnost.

“Danas, prvi put od vojnog udara, koji se desio 3. augusta, prelazna Vlada, koja je na čelu Egipta, donijela je ovakvu odluku i saopštila nam je. Mi smo odgovorili istom mjerom. To odgovara načelima koje mi imamo i branimo. Ali, jedno smo uvijek isticali i nastavit ćemo isticati: prijateljstvo između Turske i Egipta je vječno. Ovi dani će proći, a na čelo Egipta doći će neko ko će poštovati volju naroda, a tada ćemo tursko-egipatske odnose unaprijediti i više”, poručio je Davutoglu.

“Među državama mogu postojati krize, ali te krize treba prevazilaziti poštujući principe diplomatije”, zaključio je Davutoglu.

Izvor: Agencije