Egipat: Sukobi uoči druge faze glasanja

Šest osoba je ozlijeđeno u sukobima demonstranata u Aleksandriji, uoči druge faze referenduma o novom ustavu, koji sedmicama izaziva velike napetosti u zemlji.

U Aleksandriji su se pristalice predsjednika Muhameda Mursija i njihovi protivnici međusobno gađali kamenjem, pa je intervenirala policija i razdvojila ih pomoću suzavca.

U sukobima je povrijeđeno 37 osoba, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Zvaničnik Ministarstva zdravstva Mohamed Sarkavi je izjavio da su povrijeđeni prebačeni u lokalne bolnice.

Nasilja su se odvijala na prilazima velikoj džamiji u Aleksandriji, gdje je u sličnim sukobima prije sedam dana ranjeno petnaestak osoba.

Predloženi ustav je podijelio zemlju, jer se liberali i ljevica protive predloženim odredbama, za koje tvrde da su jednostrane i da nedovoljno štite prava manjina i žena.

Bojkot sudija

Predsjednik Mursi i njegovi pobornici kažu da je novi ustav vitalan za nastavak egipatske tranzicije nakon rušenja Hosnija Mubaraka.

U prvoj fazi oko 57 posto birača glasalo je za predložene ustavne promjene.

Referendum je prošle subote, također u atmosferi nasilja, održan u deset egipatskih upravnih jedinica, među njima u Kairu i Aleksandriji, dok će se preostalih 17 administrativnih jedinica glasati 22. decembra.

Oko 120.000 vojnika i oko 130.000 policajaca osiguravat će birališta.

Vlasti su odlučile referendum održati u dva kruga, zbog bojkota brojnih sudija koji trebaju nadzirati tok glasanja.

Pretpostavlja se da će na glasanju koje će biti održano u subotu ustav dobiti zeleno svjetlo, jer se bira na područjima koja su sklonija vladajućoj partiji, kažu analitičari.

Izvor: Al Jazeera i agencije