Egipat uništio tunele na granici s Gazom

Palestincima očajnički trebaju humanitarna pomoć i građevinski materijal (AP)

Egipat je objavio kako je njegova vojska prošlog mjeseca uništila 31 tunel koji je povezivao tu državu s opkoljenim Pojasom Gaze, kazao je glasnogovornik vojske.

U oktobru su egipatske snage „otkrile i uspješno uništile 31 tunel na graničnoj liniji grada Rafaha“, naveo je u saopćenju glasnogovornik vojske, brigadni general Mohamed Samir. Grad Rafah se nalazi na samoj granici Egipta i Gaze.

Saopćenje egipatske vojske objavljeno je u vrijeme kada su se u Kairu susreli egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, politički rival Hamasa.

Sisi je kazao kako egipatske mjere u području granice sa Gazom imaju namjeru da „osiguraju granice“ kako bi granični prijelaz Rafah mogao „normalno raditi“ ukoliko palestinske vlasti preuzmu kontrolu nad njim.

Gotovo 1,8 miliona Palestinaca koji žive u Gazi trpe žestoku humanitarnu krizu zbog blokade koju su nametnuli Izrael i Egipat. Ona je uspostavljena od 2007. godine kada je Hamas preuzeo kontrolu nad ovom palestinskom teritorijom.

Pristup hrani i lijekovima

Za Palestince ove primorske enklave, švercerski tuneli osiguravaju pristup hrani, lijekovima, građevinskom materijalu i drugim potrepštinama.

Palestincima očajnički trebaju humanitarna pomoć i građevinski materijal jer je veliki dio ove teritorije i dalje u ruševinama nakon 51-dnevnog rata sa Izraelom tokom prošlog ljeta.

Prema posljednjem izvještaju sa UN-ove Konferencije o trgovini i razvoju (UNCTD), 72 posto porodica u Gazi ima problema sa nabavkom hrane, dok stopa nezaposlenosti iznosi 44 posto.

Egipatske vlasti često zatvaraju granični prijelaz Rafah. Rijetko je otvoren za normalne prelaske od okončanja izraelskog napada na Gazu krajem augusta 2014. godine.

Od 2013. godine, Egipat je uništio hiljade domova i raselio hiljade porodica sa egipatske strane granice u Rafahu kako bi stvorio tampon-zonu između Sinajskog poluotoka i Gaze.

Izvor: Al Jazeera