Egipat: Ustavni sud odbacio Mursijev dekret

Politička temperatura u Egiptu raste, budući da se na Trgu Tahrir u Kairu okupio veliki broj ljudi (AFP)

Egipatski Ustavni sud je odbacio dekret predsjednika Mohameda Mursija i praktično potvrdio odluku Vrhovnog suda o raspuštanju Parlamenta, jer zakon na osnovu koga su provedeni parlamentarni izbori nije bio u skladu s Ustavom.

“(Ustavni) Sud je donio odluku da stopira dekret predsjednika o poništavanju odluke Vrhovnog suda da se raspusti Parlament u kojem su dominirali islamisti”, rekao je sudija Maher el-Beheiri, prenosi Reuters.

Ranije u utorak je egipatski Parlament, u kome dominiraju islamisti, održao sjednicu uprkos odluci Vrhovnog suda o raspuštanju Parlamenta, suprotstavivši novoizabranog predsjednika i vojsci i najvišoj sudskoj instanci.

Politička temperatura u Egiptu raste budući da se na Trgu Tahrir u Kairu, uoči sjednice Donjeg doma Parlamenta, okupio veliki broj ljudi, a Vojno vijeće je poručilo da se odluka o raspuštanju Parlamenta mora poštivati.

Simboličan gest

Sjednica je trajala kratko, samo pet minuta, što ukazuje na to da su poslanici željeli učiniti simboličan gest, a ne da se svom snagom usprotive presudi Vrhovnog suda, koji je ocijenio da donji dom treba biti raspušten zbog neregularnosti na prvim izborima od pada Hosnija Mubaraka, javio je AP.

Održavanjem sjednice produbljuje se borba za vlast između Mursija, koji se dekretom usprotivio odluci Vrhovnog suda i vojnih komandanata koji podržavaju presudu.

Sada su svi izgleda oprezni i svjesni zapaljivosti situacije.

Snage sigurnosti nisu pokušale blokirati poslanike koji su došli na sjednicu.

Novi predsjednik Mursi izdao je u nedjelju dekret kojim se poništava odluka Vrhovnog suda od 15. juna da se raspusti narodna skupština i poziva Parlament da se ponovo sastane.

Uspostavljanje monopola

Dekret Mursija, dugogodišnjeg člana islamističkog pokreta Muslimanska braća poziva na organiziranje novih parlamentarnih izbora u roku od 60 dana od usvajanja novog ustava, koji se očekuje tek krajem godine.

Vrhovni sud je poništio rezultate parlamentarnih izbora održanih prije šest mjeseci, jer zakon na osnovu koga su provedeni nije bio u skladu s Ustavom, pa je trećina poslaničkih mandata dodijeljena nelegalno.

Ta odluka donijeta je dan pred drugi krug predsjedničkih izbora, u kome je pobjedu odnio Mursi.

U odsustvu Parlamenta, u kome su skoro polovinu mjesta osvojila Muslimanska braća, a četvrtinu selefije, Vrhovno vijeće oružanih snaga preuzelo je zakonodavna ovlaštenja.

Islamisti su zbog toga optužili vojne vlasti da uspostavljaju monopol nad upravom u zemlji i zatražili su referendum.

Izvor: Agencije