Egipat: Vjera u vojnim redovima po mjeri Sisija

Kritičari kažu da se ministar kulture dodvorava vojnom establišmentu (Al Jazeera)

Piše: Abdullah Hamid

Oni koji posmatraju dešavanja na egipatskoj sceni smatraju kako saopćenje egipatskog ministra kulture Hilmija Nimnima, koje se tiče potpunog prijenosa vjerskog diskursa na Ministarstvo odbrane i vojne proizvodnje, predstavlja dodvoravanje vojnom establišmentu i probni balon za stvarnu implementaciju. 

Nimnim je tokom Kongresa mladih, održanog u Sharm el-Sheikhu, izjavio da “pripadnici oružanih i sigurnosnih snaga ulažu ogromne napore i svaki dan imaju ljudske žrtve, no to je samo vanjski aspekt konfrontacije, dok je suštinska konfrontacija reforma vjerskog diskursa”.

Njegove izjave su uslijedile nakon više od godinu dana kontinuiranih susreta i intenzivnih razgovora u kojima je učestvovao veliki broj egipatskih intelektualaca i učenjaka s Al-Azhara. Održani su u kabinetu šejha Al-Azhara Ahmeda al-Tayeba na insistiranje predsjednika Abdel-Fattaha al-Sisija, koji smatra da je neophodno izvršiti reformu “vjerskog diskursa”. Nakon jednog obraćanja egipatski predsjednik je rekao kako “nije razumno da ideja koju smo smatrali svetom stoljećima nastavi gurati naciju u brigu, opasnost, ubistva i uništavanje u cijelom svijetu”.

‘Apsolutna predaja’

Sredinom prošle godine Al-Sisi je kritizirao “napore uložene u reformu vjerskog diskursa”, opisujući ih kao “nedovoljne u kontekstu postojećih izazova”. Bivši egipatski muftija Ali Goma'a nije komentirao izjavu Nimnima sve do sada, iako je na svojoj službenoj stranici na Facebooku prije godinu izjavio kako “reformu vjerskog diskursa mogu nositi samo učenjaci, jer je vjera nauka”.

Uprkos činjenici da su izjave Nimnima bile samo komentar u stilu oponašanja vlade tokom konferencije o dijalogu mladih u Sharm el-Sheikhu, one nedvosmisleno otkrivaju njegovo pozdravljanje ideje da se pitanja vjere prenesu u nadležnost Ministarstva vojne proizvodnje, prema mišljenju političkog analitičara Osame Haytamyja. On je, također, ukazao na to da su izjave Nimnima “ono pred čim se treba zamisliti”.

Haytamy za Al Jazeeru dalje kaže da “Nimnim u izjavama nije pojasnio vezu ovog Ministarstva sa vjerskim diskursom.” Hoće li se to fabrike oružja pretvoriti u prostorije za vjerska predavanja kako bi se proizvodila kultura koja nosi vjerski diskurs po mjeri Al-Sisijevog režima? Ili će vojni inženjeri biti predavači prema nahođenju ovog režima?”

Haytamy smatra da “opasnost ovakvih izjava počiva u mišljenju pojedinih da su vojne institucije te koje proizvode sve u državi, bilo materijalno bilo nematerijalno. Ovo je apsolutna predaja; to znači da civilni život, uključujući i prestižni Al-Azhar, više neće imati nikakvu ulogu osim primanja i izvršavanja instrukcija. Takva situacija će neupitno imati negativne refleksije u mnogim aspektima, uključujući i intelektualnu i kulturnu djelatnost”.

Ukida se utjecaj Al-Azhara

Haytamy, također, kaže kako postoji “opasna indicija da će ovaj prijedlog usvojiti studenti, što znači da nova generacija smatra kako je vojna struktura jedina strana koja može ostvariti ono što je neophodno bez bilo kakvih prepreka, pa čak i kada je riječ o pitanjima s kojima vojna lica nemaju baš nikakvu vezu”.

Bivši glasnogovornik Ministarstva vakufa Salame Abdulqawi izrazio je čuđenje zbog ovih izjava rekavši: “Mislio sam da je Ministarstvo odbrane i vojne proizvodnje zaduženo za vojnu opremu, dok nismo čuli izjavu Nimnima.”

Abdulqawi dodaje da ove izjave potvrđuju militariziranje vjerskog diskursa općenito, a u džamijama posebno. Nije im bilo dovoljno to što su doveli generale na ključne pozicije u Ministarstvu vakufa, već su cijelo Ministarstvo, ministra i džamije stavili pod svoju direktnu kontrolu. To samo potvrđuje koliko se režim plaši džamija i njihove uloge u širenju svijesti.

Između ostalog, Abdulqawi je ukazao i na to da je Nimnim spomenuo “vjerski diskurs”, što znači da je govor bilo kojeg govornika o vjeri, bez obzira na to kojoj grupi pripadao, zabranjen prije nego što prođe kroz ruke vojnih struktura. Time se Al-Azharu i vjerskim institucijama ukida svaka težina i utjecaj.

Izvor: Al Jazeera