Egipat: Zabranjena molitva u 25 hiljada mesdžida

Uredba će stupiti na snagu od nastupajućeg mjeseca ramazana (Al Jazeera)

Piše: Abdel Rahman Mohamed

Egipatski parlamentarci pripremaju se za mjesec ramazan pokretanjem kampanje protiv mesdžida, odnosno manjih prostora za obavljanje molitve, u kojoj zahtijevaju da se neki od ovih objekta zatvore a drugi stave pod strogu kontrolu.

Svoje stavove su obrazložili time da ovi objekti dovode do širenja ”terorističkih ideja i radikalizma” i pridruživanja mladih ljudi skupinama koje se opisuju kao terorističke.

S tim u vezi, egipatski ministar vakufa Muhamed Mukhtar Gomaa uputio je cirkular svim odjelima svog Ministarstva u nekoliko guvernorata o zabrani obavljanja molitve u blizu 25 hiljada mesdžida i prostora koji se koriste u te svrhe, što bi trebalo stupiti na snagu od nastupajućeg mjeseca ramazana.   

Dok pojedini smatraju ovu odluku neophodnom kako bi se omladina u Egiptu zaštitila od radikalizacije na mjestima koja su izvan kontrole nadležnih institucija, protivnici ističu da ova odluka odražava krizu aktualnog režima sa simbolima islama, te da je direktno usmjerena protiv bogomolja.

Ministar ovakvu odluku tumači time da je, na osnovu postojećih sigurnosnih izvještaja, primijećena zloupotreba ovakvih mjesta za obavljanje molitve s ciljem promoviranja terorističkih ideja, kako ih je opisao, te za podsticanje ekstremizma i radikalizma u Egiptu. Takva situacija, smatra ministar, nalaže da se ovi objekti zatvore kako bi se ovo zlo izbjeglo, prenose izvori iz ministarstva i njegovih područnih jedinica. 

U cirkularu ministarstva se naglašava potreba poštivanja ranije datih smjernica koje su bile na snazi proteklih godina, poput toga da se teravih-namaz (molitva koja se obavlja tokom mjeseca ramazana) može obavljati isključivo u velikim džamijama u gradovima i selima, zatim da se na molitvi ne uči više od pola džuza (10 stranica Kur'ana). Također, neovlaštenim osobama se ne dozvoljava da predvode molitve, drže predavanja i propovijedi, osim u skladu s onim što je odobreno planom nadležnog ministarstva. 

Stara metodologija

Ovakva eskalacija u odnosu parlamentaraca prema vjerskim objektima poklopila se sa procurjelim informacijama o direktivama ministra vakufa da se zatvori jedan broj takvih objekata. Mohamed Al-Saghir, bivši savjetnik ministra vakufa, smatra da ovakvo ponašanje odgovara pravcu kojeg režim slijedi još od vojnog udara iz jula 2013. godine, odnosno da se mjesec ramazan dočekuje donošenjem odluka koje ograničavaju ulogu vjerskih objekata i otežavaju misionarske aktivnosti u njima.  

Al-Saghir je ukazao na jedan broj odluka koje je ministar vakufa donio u proteklim godinama vezano za teravih-namaz, itikaf (boravak u džamiji jedan vremenski period) i ramazanska predavanja. Smatra da su takve ministrove odluke bile sastavni dio njegove politike dodvoravanja aktualnom režimu. To od njega zahtjeva da ove godine ide i korak dalje te donese odluke o zatvaranju jednog boja džamija i prostora za obavljanje molitve. 

Ovaj bivši savjetnik ministra vakufa, koji je bio i glavni upravitelj državnih džamija u Egiptu, smatra kako su izgovori ministarstva za zatvaranje bogomolja (podsticanje terorizma i radikalizma) pretjerani. Naglašava da 170 hiljada vjerskih objekata u Egiptu, od čega je 50 hiljada mesdžida, teško može primiti sve vjernike. Prema tome, zatvaranje jednog broja bogomolja predstavlja veliku krizu, smatra on.      

Al-Saghir kaže da uznemiravanja kojim se služi ministar nisu samo politika borbe protiv islamskih organizacija u Egiptu, već govori i o krizi koju postojeći režim u Egiptu ima sa simbolima islama, što se s vremena na vrijeme očituje kroz takve odluke.    

Wasfi Abu Zeid, profesor islamskog prava i član Unije islamskih učenjaka, ovakve mjere vidi kao ”borbu protiv Božije vjere i odvraćanje od nje”.

Neopravdana odluka

Abu Zeid smatra da se ovom odlukom građani bespotrebno maltretiraju, jer je nedovoljan broj velikih džamija opće poznati problem, kao i njihova udaljenost od pojedinih naselja. Prema tome, manji mesdžidi i prostori predviđeni za molitvu, koji su obuhvaćeni ovom odlukom, znatno olakšavaju stanovnicima obavljanje zajedničkih molitvi. Zatvaranjem ovakvih objekata, smatra on, vjernicima će biti uskraćeno obavljanje ovih vjerskih obreda.

Također, kaže kako su ministrove odluke o zabrani imamima i propovjednicima da rade svoj posao u ramazanu pokušaji ”ućutkivanja i militarizacije zemlje”, istakavši da se takvim ponašanjem dodatno povećava nezadovoljstvo egipatske javnosti.

Abdul Aziz Rajab, jedan od učenjaka s Al-Azhara, kaže da je ovakva odluka ministra Mukhtara Gomae usmjerena protiv umjerenog pravca koji podiže svijest egipatskog naroda o njegovom pravu da se bori protiv neistine svim raspoloživim sredstvima, i da to nema nikakve vez s njihovim tvrdnjama o postojanju radikalnih i terorističkih ideologija.   

Rajab smatra da je ova odluka dio plana Ministarstva vakufa da se svi istaknuti imam udalje s njihovih pozicija, rada u džamijama, pa čak i pojavljivanja u medijima. Na njihova mjesta bi trebali doći drugi imami kojima ne smeta da podlegnu diktatu sigurnosnih institucija, kaže on.

Nasuprot tome, Saleh Abdul Hamid, član Odbora za fetve na Univerzitetu Al-Azhar, smatra kako su ovi mali mesdžidi poput tempiranih bombi, zbog čega zvaničnici u Ministarstvu vakufa moraju što prije reagirati kako se oni ne bi pretvorili u utočišta za grupe koje promoviraju terorističke ideje. U svojim izjavama za medije je zatražio da se pooštri kontrola nad zaposlenicima u ovim objektima i da se zabrani da oni budu uvijek otvoreni.   

Izvor: Al Jazeera