Egipat: Zatvor za 38 protivnika vojnog udara

Student je pogođen u glavu hicem iz vatrenog oružja (Reuters)

Egipatski sud je na 18 mjeseci zatvora osudio 38 protivnika vojnog udara, među kojima se nalaze i dvije maloljetne osobe i studenti, javlja agencija Anadolija.

Na sudskom procesu u Policijskoj akademiji na istoku Kaira 38 protivnika vojnog udara, među kojima se nalazi i 13 studenata Al-Azhar univerziteta, osuđeno je na 18 mjeseci zatvorske kazne.

U kampus bez dozvole

Privremene egipatske vlasti su u četvrtak dale ovlasti policiji da uđe u kampus univerziteta bez traženja dozvole kako bi ugušila proteste.
Vlada, koju je postavila vojska, saopćila je da policija sad može ući u kampuse “bez traženja dozvole u slučaju prijetnji i kako bi se sukobila s demonstrantima koji žele ozlijediti studente”.
Ranije je policija je morala tražiti dozvolu tužilaštva ili univerzitetskih vlasti prije nego što bi ušla u kampuse ili studentske domove kako bi smirila proteste.

Pomenuta grupa je osuđena pod optužbom da su učestvovali u napadima na policiju, ilegalnim protestima, kao i da su nanijeli štetu državnoj imovini.

Među osuđenima se nalaze i dvije maloljetne osobe, koje su na odsluženje kazne prebačene u popravni dom.

Svakodnevni protesti

Na Al-Azhar univerzitetu, koji je prošli mjesec počeo novu akademsku godinu, svakodnevno se održavaju protesti studenata.

Ranije je 12 studenata tog univerziteta osuđeno na 17 godina zatvorske kazne.

Jedan student je ubijen, a petero je uhapšeno tokom sukoba koji su izbili između pristalica svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Mursija i sigurnosnih snaga na univerzitetu Al-Azhar u Kairu.

Upad na univerzitet

Kako je izvijestila državna novinska agencija MENA, snage sigurnosti upale su kasno u srijedu navačer na univerzitet u nastojanju da suzbiju demonstrante koji su zapalili drveće ispred kampusa.

Oni su tražili da se oslobode studenti uhapšeni tokom ranijih sukoba na istom prostoru.

Student je pogođen hicem u glavu iz vatrenog oružja, objavio je list Al-Ahram, ističući da su studenti bacali kamenice i cigle na pripadnike snaga sigurnosti, prenio je Reuters.

Mursijeve pristalice često protestiraju na prostoru univerziteta, koji se nalazi u istom predgrađu Kaira kao i džamija Rabaa al-Adwiya.

Tu se nalazio kamp pristalica bivšeg predsjednika, koji su nasilno rasturile snage sigurnosti 14. augusta, pri čemu je stradalo više hiljada ljudi.

Predsjednika Mursija je svrgnula vojska 3. jula, poslije demonstracija, a taj događaj izazvao je val nasilja u zemlji.

Ubijen policijski službenik

Egipatski policijski službenik je ubijen sjeverno od Kaira u četvrtak dok je bio u akciji hapšenja pobunjenika osumnjičenih za ubistvo višeg sigurnosnog zvaničnika, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kapetan Ahmed Samer Mahmud je ubijen rano ujutro u akciji u gradu Qulubiji na delti Nila kada je tim specijalnih snaga razmijenio vatru s pobunjenicima.

Tim je bio u potrazi za “terorističkim elementima” koji su traženi zbog ubistva potpukovnika Muhameda Mabruka. Dvojica pobunjenika su uhapšena.

Pobunjeničke grupe intenzivirale su napade od svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija i proširili su mete na sigurnosne snage izvan nemirnog Sinajskog poluotoka.

 

Više od 1.000 ljudi je poginulo u sukobima s policijom od svrgavanja Mursija u julu ove godine, a na hiljade je uhapšeno.

Izvor: Agencije