Egipatska opozicija pozvala na bojkot ‘izbora koji graniče s ludilom’

Broj zatvora sa 46 u 2013. godini povećao na sadašnjih 69, pored zatvorskih objekata koji su trenutno u izgradnji (EPA)

Koalicija egipatskih opozicijskih grupa pozvala je na bojkot izbora koje je nazvala “apsurdom koji graniči s ludilom” nakon što su svi ozbiljniji kandidati ili uhapšeni ili bili na udaru iznude.

U zajedničkom saopćenju osam egipatskih stranaka i 150 prodemokratskih javnih ličnosti pozvali su Egipćane da ne izađu na martovske izbore u znak protesta i optužili administraciju predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija da brani “pošteno takmičenje”.

“Nije nam pravedno da se predamo tome što je postalo apsurd koji graniči s ludilom”, naveo je Abdel-Geleel Mustafa, veteranska opozicijska ličnost u Kairu.

Hamdeen Sabahi, jedini Sisijev rival na izborima 2014, pokrenuo je kampanju pod sloganom “Ostanite kod kuće!” Pozvao je sve političke stranke da se ujedine protiv, kako je rekao “Sisijeve brutalne tiranije moći”.

Jedini protivkandidat

Sisi, bivši general koji je došao na vlast u puču 2013, kad je svrgnut njegov demokratski izabran prethodnik Mohamed Mursi, gotovo će sigurno pobijediti na izborima s uvjerljivom većinom glasova.

Nekoliko potencijalnih protivkandidata odustalo je zato što je ili uhapšeno ili im je prijećeno ili su bili meta fizičkih napada.

Sisijev jedini izazivač jest Mousa Mostafa Mousa, vladin apologet, koji je ušao u utrku u posljednji trenutak jer je bilo strahova da će bojkot dovesti do poražavajuće malog odziva.

Mousa, koji je formalno predao kandidaturu 15 minuta prije isteka roka iako ranije nije govorio da će se kandidovati, odbacuje optužbe da sarađuje s vlastima.

Izvor: Al Jazeera