Policija ubila lidera ISIL-a u Egiptu

Gharabli je osumjničen za učešće u nizu napada (EPA)

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da je ubijen vrhovni komandant oružane grupe koja slijedi organizaciju  Islamska državu Irak i Levant (ISIL).

U saopćenju se navodi da je Ashraf Ali Hassanein Gharabli poginuo u pucnjavi, do koje je došlo kada je policija pokušala da ga uhapsi u nedjelju u kairskom kvartu El-Marg, prenosi AP.

Gharabli je osumnjičen za učešće u nizu napada, uključujući i otmicu i ubistvo hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka prošlog ljeta, ubistvo američkog naftnog radnika godinu ranije i bombardiranju italijanskog konzulata u julu, kada je poginula jedna osoba i ranjeno desetero.

Atentati i napadi

Hassanein je bio jedan od najtraženijih bjegunaca u zemlji, za kojim je policija izdala potjernicu još u januaru 2014. godine, kada je izbila oružana pobuna na Sinajskom poluotoku, prenosi AFP.

Policijski službenik je izjavio za AFP da je Gharabli bio desna ruka Hishama al-Eshmawija, bivšeg komandosa, za koga se vjeruje da je predvodio bombaške napade i atentate za grupu Ansar Beit al-Maqdis.

U novembru 2014. godine grupa je obećala odanost ISIL-u, zbog čega ju je Eshmawi napustio i ostavio Hassaneina kao glavnog operativca u grupi koja djeluje zapadno od Sinaja.

Izvor: Agencije