Egipatske piramide opet u opasnosti

Selefije u Egiptu izazvale su pažnju svjetske javnosti kontroverznim pozivom na rušenje egipatskih piramida i Sfinge, tvrdeći da su one idolopokloničke, te stoga protivne islamu.

Nakon revolucije koja je oborila režim i stavila Hosnija Mubaraka iza rešetaka, Egiptom je zavladalo Muslimansko bratstvo.

To je u društvu probudilo bojazan od pojave konzervativnih vrijednosti, koje bi mogle ograničiti slobode u zemlji.

I selefije su sada dio egipatskog političkog mozaika. Gostujući u noćnom talk showu na jednoj od egipatskih televizija prošle sedmice, poznati selefija Murgan Salem al-Gohary izrazio je svoj stav o egipatskim piramidama.

“Bilo kakve statue ili idoli koji su bili obožavani ili koji bi mogli postati obožavani u budućnosti, čak i da ih obožava samo jedna osoba na svijetu – moraju biti uništene. Bilo da ćemo to uraditi mi ili neko drugi. Naša je dužnost da ih uništimo”, rekao je on.

Nacionalni ponos

No, egipatsko faraonsko naslijeđe nije samo nacionalni ponos mnogih Egipćana, nego i izvor velike zarade od miliona turista koji posjećuju zemlju svake godine.

Većina građana smatra kako je ovo samo način da se odvrati pažnja sa stvarnih problema u zemlji.

“Pitanje uništavanja piramida je neproduktivna rasprava. Neka, umjesto toga, govore o siromašnima. Neka pogledaju u realnost i stvari koje moramo razvijati. Ali, kada je riječ o piramidama, one su grobnice za faraone. U islamu nije dozvoljeno dirati grobove. I ako je problem to da li ih ljudi obožavaju, moram pitati – zar ima neko ko, zaista, obožava piramide?”, rekao je jedan Egipćanin.

“Neprihvatljivo je da bilo ko uništava civilizaciju svoje zemlje ili sopstvenu historiju. Oni koji nemaju prošlost nemaju ni budućnost”, kazao je njegov sugrađanin.

Egipćani koji se bave turizmom izrazili su bojazan da će nova vlast uvesti restrikcije stranim turistima, koje će ih otjerati, poput zabrane alkohola ili novih pravila oblačenja.

Volja Islamske zajednice

No, Muslimansko bratstvo negiralo je takve tvrdnje. I selefijske stranke su se ogradile od izjava pojedinih svojih članova, poput Al-Goharyjeve.

No, ukoliko to bude volja Islamske zajednice, ona se mora poštovati, kaže Mohamed Hamdi, voditelj jednog vjerskog programa.

“Ne slažem se s uništavanjem bilo čega. Ali želim ponoviti: ako Islamska zajednica nešto odluči ili smatra da je nešto štetno, pa zato zahtijeva da nešto bude uništeno, onda tako treba i biti. Ako će nešto negativno utjecati na moje vjerovanje, onda je ono važnije od bilo čega drugog”, kazao je on.

Većina Egipćana još se privikava na rasprave o političkim ili društvenim pitanjima koja su bila zabranjena u doba Mubaraka.

No, uništavanje najvrednijeg naslijeđa zemlje većini se čini neprihvatljivim.

Izvori: Al Jazeera i agencije