Egipatski predsjednik Sisi podržava Assada

U tom kontekstu Sisi je apelirao na to da se ozbiljno pozabavi pitanjem različitih vojnih grupa u Siriji i da ih se razoruža (Reuters)

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi izrazio je podršku vojsci sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, što će vjerovatno naljutiti Saudijsku Arabiju i zaljevske zemlje, koje podržavaju sirijske pobunjenike u građanskom ratu u toj zemlji, javio je danas AP.

Sisi je u intervjuu za portugalsku televiziju RTP rekao da su snage Sirijske vlade najbolje pozicionirane za borbu protiv terorizma i obnavljanje stabilnosti u Siriji.

Na pitanje bi li poslao egipatske mirovne snage u Siriju prema eventualnom mirovnom sporazumu rekao je kako je “bolje da nacionalna vojska preuzme odgovornost”, a kako je njegov prioritet da “podrži nacionalnu armiju” Sirije.

Političko rješenje krize

“Sirija već pet godina prolazi kroz duboku krizu. Naš stav je da moramo poštivati volju sirijskog naroda”, rekao je egipatski predsjednik, naglašavajući da bi najbolje bilo kada bi se provelo političko rješenje sirijske krize.

U tom kontekstu Sisi je apelirao na to da se ozbiljno pozabavi pitanjem različitih vojnih grupa u Siriji i da ih se razoruža, a sve sa ciljem da se održi cjelovitost zemlje i da se obnovi ratom razorena država.

Osim sirijske, Sisi je podržao i iračku i libijsku armiju u njihovim naporima da se suprotstave naoružanim borbenim grupama.

Izvor: Agencije