Egipatski sud odbio dati otoke Saudijskoj Arabiji

Odluku o pripadnosti dvaju otoka Egiptu Visoki sud donio je jednoglasno (Arhiva)

Egipatski Visoki upravni sud potvrdio je poništenje odluke o spornom vraćanju dvaju otoka u Crvenome moru Saudijskoj Arabiji.

Suci su ocijenili da su nenastanjeni otočići Tiran i Sanafir dio suverenog egipatskog teritorija, suprotno onome što je tvrdila vlada kada je najavila njihovo davanje Saudijskoj Arabiji prigodom posjeta kralja Salmana Kairu prošloga travnja.

Ta je odluka odmah potaknula živu polemiku i prosvjede protiv režima predsjednika Abdul-Fattaha al-Sisija. Odluku je u lipnju poništilo državno vijeće, a vlada se žalila.

Vijest o davanju otoka objavljena je u času kada se Saudijska Arabija afirmira kao važan partner Kaira koji ubrizgava milijarde dolara kroz pomoć i ulaganja kako bi se podiglo oslabljelo egipatsko gospodarstvo.

Jednoglasna odluka suda

Vlada je odluku o davanju otoka opravdala rekavši da oni pripadaju Saudijskoj Arabiji, ali da je Rijad 1950. godine zatražio od Kaira da osigura njihovu zaštitu.

Visoki sud dodaje da je odluku o pripadnosti Egiptu donio “jednoglasno”.

Odluka bi mogla dodatno pogoršati veze Kaira i Rijada, koje su se posljednjih mjeseci zategnule, napose u vezi sa sirijskim sukobom.

Predsjednik Sisi približio se Rusiji, koja podupire režim Bashara al-Assada, dok Rijad podupire pobunjenike, prenosi HINA.

Izvor: Agencije