Egipatski sud oslobodio 40 radnika nevladinih organizacija

Egipatski sud ignorirao je to što su optuženi tokom sudskog procesa priznali zločine uz prisilu te bili izloženi mučenju (EPA)

Egipatski sud oslobodio je četrdeset prodemokratskih radnika nevladinih organizacija, u ponovljenom suđenju u slučaju koji je naštetio odnosima sa SAD-om. 

Egipat je 2013. godine osudio 43 Amerikanca, Evropljanina, Egipćanina i druge Arape na zatvorske kazne od jedne do pet godina po optužbama koje uključuju i vođenje nevladinih ogranizacija bez potrebnog odobrenja. Tada je naređeno i da se njihovi uredi zatvore. 

U aprilu, egipatski vrhovni apelacijski sud preinačio je zatvorsku kaznu za šesnaest radnika i naredio ponovno suđenje. 

Mnogi od osuđenih, uključujući najmanje petnaest Amerikanaca, napustili su Egipat u to vrijeme i dobili pet godina zatvora u odsustvu. 

Ostala tri osuđenika koja nisu oslobođena današnjom presudom su među onima kojima je prijašnja kazna izrečena u odsustvu, ali oni se nisu pojavili na ponovnom suđenju, navode sudski izvori. 

Obračun sa organizacijama

Krajem 2011. počeo je egipatski obračun sa organizacijama, uključujući američke grupe povezane sa dvije glavne političke partije u SAD-u, što je izazvalo bijes Washingtona koji daje 1,3 milijarde dolara vojne pomoći Kairu svake godine. 

Sud je u to vrijeme naredio zatvaranje nevladinih organizacija uključenih u slučaj, između ostalog američkom Međunarodnom republikanskom institutu (IRI), Nacionalnom demokratskom institutu (NDI) i Kući slobode. 

Među Amerikancima osuđenim u odsustvu je i sin tadašnjeg američko ministra transporta Raya LaHooda. 

Izvor: Agencije