Egipatski tužilac ostaje na funkciji

Mahmoud je, prije odlaska na razgovor u kancelariju predsjednika, rekao da je izložen pritisku i prijetnjama Mursijevih savjetnika (AP)

Predsjednik Egipta Mohamed Mursi i državni tužilac Abdel-Meguid Mahmoud  dogovorili su se u subotu da Mahmoud ostane na toj funkciji, čime je okončana kriza nastala zbog njegovog odbijanja da prihvati smjenu, izjavio je pomoćnik tužioca.

Mursi i Mahmoud su razgovarali i postigli dogovor da državni tužilac ostane na toj funkciji, rekao je zamjenik državnog tužioca Adel Said, dodajući da je došlo do nesporazuma oko imenovanja Mahmouda za ambasadora u Vatikanu, prenosi AFP.

Pokušaj smirivanja javnosti

Mursi je naložio Mahmoudovu smjenu u očiglednom pokušaju da umiri javnost, gnjevnu zbog oslobađajućih presuda za zvaničnike bivšeg režima koji su bili optuženi za organiziranje nasilja nad demonstrantima prošle godine.

On je imao veliku podršku javnosti za smjenu Mahmouda koji je imenovan za vrijeme predsjednika Hosnija Mubaraka, zbačenog s vlasti prošle godine u masovnim uličnim protestima.

Ali sam tužilac i moćni klub sudija smatrali su da to predstavlja narušavanje nezavisnosti pravosuđa, budući da predsjednik, prema egipatskom zakonu, nema pravo da smjenjuje zvaničnike pravosuđa.

Da bi prevazišao ova ograničenja, Mursi je ponudio Mahmoudu mjesto ambasadora u Vatikanu, što je tužilac odbio, navodi Reuters.

Mahmoud je, prije odlaska na razgovor u kancelariju predsjednika, rekao da je izložen pritisku i prijetnjama Mursijevih savjetnika.

“Odbijam da radim bilo šta drugo osim da budem državni tužilac, čak i kada bi mi ponudili ministarsko mjesto”, kazao je Mahmoud.

Izvor: Agencije