Egipatski tužitelj ubijen u bombaškom napadu

Egipat je za ubistvo Barakata okrivio Muslimansku braću i Hamas (Reuters)

Kolona automobila u kojoj je bio egipatski državni tužitelj bila je meta bombaškog napada u Kairu, navode državni zvaničnici.

Vrhovni tužitelj Hisham Barakat i njegovi tjelohranitelji prevezeni su u bolnicu nakon napada u ponedjeljak, gdje je tužitelj preminuo, javio je Reuters.

Nije poznato je li bilo još žrtava napada koji se, kako se navodi, dogodio u distriktu Heliopolis egipatske prijestolnice Kaira.

Agencija Reuters javlja kako je odgovornost za napad preuzela manje poznata grupa koja sebe naziva „Narodni otpor Gize“.

U saopćenju, koje je grupa Narodni otpor Gize postavila na svojoj Facebook stranici, navedeno je da su oni napali Barakata ispred njegovog doma u Heliopolisu.

Ta grupa je, također, postavila fotografije za koje tvrdi da su snimljene tokom napada

Lokalni list Al-Ahram javlja kako se napad dogodio ispred vojnog koledža u Kairu te da je Barakat prebačen u bolnicu Al-Nozha koja se, također, nalazi u Heliopolisu.

Stotine smrtnih kazni

Barakata je za državnog tužitelja postavio tadašnji privremeni predsjednik Egipta Adly Mansour u julu 2013. godine, kratko nakon što je vojska zbacila prvog demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija.

Novi državni tužitelj tada je blokirao imovinu 15 viđenijih članova pokreta Muslimanska braća i naredio hapšenje lidera grupe Mohammeda Badije po optužnici za izazivanje nasilja ispred Štaba Republikanske garde kada je poginula 51 osoba.

Od tada do danas, država je Mursija i stotine njegovih pristalica osudila na smrt, u masovnim suđenjima koja osuđuju grupe za zaštitu ljudskih prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije