Egipatski Ustavni sud štrajkuje do daljnjeg

Ustavni sud Egipta prekinuo je svoj rad do daljnjeg, nakon što se, zbog protesta pristalica predsjednika Mohameda Mursija ispred zgrade, nisu mogli sastati.

„Sudije su objavile suspenziju zasjedanja suda do trenutka kada budu neometano mogli nastaviti svoj rad, bez psiholoških i materijalnih pritisaka“, stoji u izjavi Suda.

„Sud izražava duboko žaljenje i bol zbog metoda psihološkog atentata nad sudijama“, dodali su.

Ranije danas, Ustavni sud Egipta odložio je “iz administrativnih razloga” donošenje odluke o legalnosti Ustavotvorne komisije koja je sastavila sporni nacrt Ustava, usvojen u Skupštini kojom dominiraju islamisti.

Prethodno se na hiljade pristalica egipatskog predsjednika Mohameda Mursija okupilo ispred Ustavnog suda u Kairu, sprečavajući sudije da uđu u zgradu.

Demonstranti, koji su nosili plakate podrške Mursiju, proveli su noć ispred zgrade, javlja Tanjug.

Očekuje se da će sudije donijeti odluku o zakonitosti Komisije, čime će Sud direktno prekršiti odredbu predsjedničkog dekreta kojim se sudskim tijelima zabranjuje da raspusti komisiju.

Prošlog četvrtka egipatska Ustavotvorna skupština prihvatila je nacrt novog Ustava u kome se navodi da su principi šerijata temelji egipatskog zakonodavstva.

Demokratsko pravo

Mursi je dao Parlamentu rok do februara 2013. godine da dovrši rad, ali su poslanici, većinom islamisti koji ga podržavaju, iznenadili naciju i odlučili o nacrtu Ustava.

Mursi je u petak navečer raspisao referendum o nacrtu Ustava za 15. decembar i u govoru emitiranom na državnoj televiziji pozvao Egipćane da iskoriste svoje demokratsko pravo, a pošto se više od 100.000 ljudi okupilo na skupovima širom Egipta u znak podrške predsjedniku i njegovom dekretu kojim je sebi dao veća ovlaštenja.

Dan ranije nekoliko desetaka hiljada protivnika Mursija održalo je protest na kairskom trgu Tahrir.

Nacrt uUtava izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu poštovanja ljudskih prava, uključujući vjerske slobode, navode opozicioni aktivisti.

Ustav je postao centralno pitanje u najtežoj političkoj krizi kroz koju Egipat prolazi otkako je Mursi došao na čelo zemlje u junu.

Mursi je 22. novembra izdao dekret kojim je sebi povećao ovlaštenja i stavio vlastite odluke izvan dometa pravnog preispitivanja.

Usvojeni nacrt sadrži historijske promjene egipatskog sistema vladavine, kao što je to da će predsjednik moći biti biran u dva uzastopna mandata od po četiri godine, dok je svrgnuti predsjednik Hosni Mubarak bio na vlasti tri decenije.

Nacrt sadrži i članove koji se odnose na status islama, vojnu ulogu i ljudska prava u eri poslije Mubaraka.

Opozicija je zamjerila što se je nacrt Ustava donesen prebrzo i protivi se nekim odredbama o slobodama i pravima, dok se kršćani protive zadržavanju šerijatskih principa kao glavne osnove zakonodavstva.

Izvor: Agencije