Egipatski zatvori guše radost ramazana

Piše: Abd al-Rahman Mohammed

“Ranijih godina, veoma teško smo se pripremali za ramazan, pokušavajući osigurati sve ono što je potrebno jednoj porodici, dok su cijene neprestano rasle. No, ovog ramazana more nas druge brige, a to je na koji način završiti sve procedure oko posjete našem sinu u zatvoru, obezbijediti mu sve što je potrebno i pobrinuti se da to do njega i stigne.”

Ovo su riječi sa kojim je počela Suzan Labib, majka egipatskog mladića Ahmada Yousefa koji je osuđen na deset godina zatvora u slučaju poznatom kao Prvi događaji s trga Ramses.

Dok govori o svome sinu, koji je proveo već dva ramazana u zatvoru, majka ovog mladića dodaje: “Stvari su se u potpunosti promijenile. Ovaj mjesec više nema svoju radost, niti porodice zatvorenika osjećaju njegovu posebnost.”

Opisala je i patnje kroz koje prolaze i ona i porodice ostalih političkih zatvorenika, te kaže: “Procedure oko posjete zatvoreniku postale su dvostruko komplikovanije u ramazanu, što dodatno otežava situaciju. Također je neophodno izvaditi dozvole ukoliko se u zatvor želi unijeti nešto što zatvoreniku treba u ovom mjesecu. U mnogim slučajevima, naši pokušaji završe neuspjehom.”

Otežane posjete

U isto vrijeme, gospođa Inas Sakka, supruga islamskog propovjednika Safwata Hegazia, rekla je za Al Jazeeru da “od kako je uhapšen njen suprug, ni jedan ramazan više nije dočekala onako kako je to navikla i nekada ranije činila. Pored toga što je u ovom mjesecu postalo dvostruko teže posjetiti zatvorenika, njenim sinovima i njoj nedostaje i posebna atmosfera koju ju je njen suprug unosio u ovaj mjesec svojim mnogobrojnim vjerskim predavanjima tokom svetog mjeseca.”

Dodaje: “Bojimo se da bi nam za vrijeme ramazana mogli u potpunosti zabraniti posjete, jer su nam prijetili da će obustaviti posjete zatvorenicima sve do ramazanskog Bajrama, dok su se restrikcije koje se odnose na posjete zaista udvostručile tokom protekla dva mjeseca.” 

Bivši zatvorenik Ahmad Latif, koji je proveo skoro godinu dana u egipatskom zatvoru, uključujući i prošlogodišnji mjesec ramazan, kaže da zatvorenicima u ramazanu najteže pada “zabrana zajedničkog obavljanja teravih-namaza (molitva tokom mjeseca ramazana) i problemi sa kojim se suočavaju njihove porodice prilikom posjete zatvoru. Bilo nam je veoma teško što naše supruge moraju čekati satima kako bi nas posjetile, dok su se neki pripadnici snaga sigurnosti prema njima odnosili veoma loše.”

Patnje porodica

Mostafa Azb, koji je zadužen za egipatski slučaj u Arapskoj organizaciji za ljudska prava u Britaniji, smatra kako su se patnje porodica političkih zatvorenika u Egiptu dvostruko usložile tokom mjeseca ramazana.

Azb pojašnjava da egipatska Uprava za zatvorski sistem ne pravi nikakve iznimke tokom odabranog mjeseca, nego još i namjerno uvodi nove prepreke kako bi otežali patnje porodicama zatvorenika. Porodice su primorane plaćati velike sume novca pojedinim pripadnicima snaga sigurnosti kako bi im pomogli da lakše unesu hranu i ostale potrepštine njihovim najmilijim.”

Upozorio je da se beneficije koje se daju porodicama zatvorenika s kriminalnim dosjeima ne daju porodicama političkih zatvorenika “što predstavlja neku vrstu psihološkog zlostavljanja i mučenja”, gdje se porodice prisiljavaju na čekanje satima na suncu ispred zatvorske kapije, dok im se ne dozvoli posjeta.”

Azb smatra da sve porodice zatvorenika pate, ali najoštrije mjere provode su u strogo čuvanom zatvoru Tora, poznatom kao ‘Škorpion’, u kome se nalazi većina političkih zatvorenika i glavnih predstavnika Muslimanske braće. 

No, prema zvaničnim vlastima ta slika ne izgleda tako. Lokalni mediji prenijeli su izjavu članice Nacionalnog vijeća za ljudska prava Shahende Maklad da je Vijeće na svom posljednjem sastanku donijelo ‘glavni plan’ posjeta zatvorima tokom mjeseca ramazana. 

Shahenda je dodala kako “je u zatvorima primjetan veliki napredak po pitanju zatvorskih ćelija, zdravstvene, socijalne, obrazovne, kulturne i sportske brige, te osiguravanja ostalih ljudskih prava u njemu.”

Izvor: Al Jazeera