Egipatsko selo ruši svadbene tradicije

Prvi mladoženja koji se vjenčao u skladu s novim svadbenim pravilima (Al Jazeera)

Piše: Abdullah Hamid, Kairo

Omladina egipatskog sela Barawah u pokrajini Beni Suef na jugu Egipta pažljivo prati hoće li se inicijativa za olakšavanje procedura prilikom sklapanja braka, s kojom su se složili i predstavnici porodica ovog sela, pokazati uspješnom.

Mladić Ahmad Ali oženio se po novim pravilima koja su dogovorena, što je prvi praktičan primjer da bi inicijativa mogla zaživjeti iako se suprotstavlja i ruši duboko ukorijenjene običaje u mjestima u kojima se tradicija još uvijek smatra svetinjom kojom se narod izrazito ponosi.   

Seoski starješina Mohamed Najib, jedan od najvećih podržavalaca ove inicijative, požurio je staviti svoj potpis kao prvi svjedok na vjenčanju. Brojni mještani i velikodostojnici okupili su se u velikom broju tokom ove ceremonije, kao da prvi put prisustvuju jednoj svadbi.   

Tekst dokumenta

Dokument kojim se uređuje pitanje sklapanja braka daje detaljne smjernice mladencima i njihovim porodicama, od trenutka kad mladoženja kroči u kuću mlade, pa sve do kraja proslave vjenčanja.    

Novopečeni mladoženja Ahmed doslovno se pridržavao svih stavki ovog novog dokumenta, pa tako nakit koji je darovao svojoj izabranici nije bio teži od 20 grama zlata, što je znatno manje od ranijeg običaja da se mlada daruje sa 100 grama zlata. Također je upriličena i veoma skromna svadbena proslava. 

Stan u kojem će živjeti sa suprugom opremio je za približno 40.000 egipatskih funti (2.200 dolara), što je maksimalna granica predviđena ovim dokumentom. 

Mladoženja nije kupovao ni tzv. “neish”, vitrinu sa staklenim i porculanskim posuđem. Također, porodica mladoženje nije snosila troškove kupovine poklona za mladu, dok su hljeb, kolači i keksi dijeljeni samo najužem krugu prisutnih.

Nije bilo svadbene kolone automobila jer se samo jednim vozilom išlo po mladenku.

Hadžija Ali Attia, mladoženjin otac, potvrdio je za Al Jazeeru “da su se doslovno pridržavali dogovorenog u dokumentu”, dodavši “iako je mlada bila iz susjednog sela, na koje se ovaj dogovor ne odnosi”.

Pridržavanje dogovorenog

Kad su se porodica i mještani okupili da proslave vjenčanje, mladoženjin otac skrenuo je pažnju prisutnima na to da se svadba u potpunosti odvija u skladu sa dogovorom te je upozorio na pucanje u zrak. Na taj je način želio izbjeći da ga Vijeće porodica pozove na odgovornost, prema njegovim riječima.  

Dokument predviđa i kaznu za one koji se ne budu držali dogovora ili u slučaju prepirki o procedurama sklapanja braka. Izričito je zabranjena upotreba droga tokom proslave vjenčanja, dok je novčana kazna predviđena za to 5.000 egipatskih funti (blizu 300 dolara), dok će predstavnik porodice kojoj pripada prijestupnik biti pozvan na odgovornost.   

Glasnogovornik Vijeća porodica u selu Barawah i koordinator inicijative Imad Mustafa rekao je “da su sve stavke ovog dokumenta zaštićene preuzimanjem čvrste obaveze, poput Ustava, koji se ne smije prekršiti, inače slijedi novčana kazna”. Naglasio je da će “novac od kazni biti usmjeren u poseban fond udruženja u ovom mjestu koje pomaže siročad, siromašne i bolesne mještane”.   

Optimizam / pesimizam

Međutim, publicist Ahmad Ibrahim i stanovnik pokrajine Beni Suef, u kojoj se nalazi i selo Barawah, nije optimističan da će se ova inicijativa proširiti i na druga područja. Naprotiv, “promjene idu u pravcu nametanja dodatnih opterećenja za mlade ljude, bez obzira na to što cijene rastu i pogoršava se ekonomska situacija u porodicama”.

Ibrahim je naveo primjer mijenjanja običaja u vezi s vrstom mesa koje se služi na svadbenoj večeri. Ranije je to bila pačetina, zatim se prelazi na ćuretinu, da bi se nakon toga iznosila jaretina, a potom i janjetina s po 15 ovala luksuzne hrane. A onda se s janjetine prešlo na teletinu, pa se tako živo tele šalje mladoženjinoj kući uz svadbenu povorku i zvukove bubnjeva i frula, što je jedan od najmanjih troškova u usporedbi s ostalima.   

Psiholog i socijalni analitičar Ahmad Abdullah smatra da troškovi nisu jedini problem koji stoji na putu sklapanja braka u Egiptu te ističe da je situacija dosta kompliciranija od toga. Izrazio je podršku pokretačima ove inicijative i pozvao da se ne gleda s pesimizmom na mogućnost njenog širenja i na druga mjesta. Možda “to bude početak putovanja od milion milja iz Beni Suefa”.

Abdullah smatra da ovakva inicijativa može doživjeti uspjeh u slučaju potpunog kolapsa stope sklapanja brakova u pojedinim ruralnim zajednicama. To je način da se suprotstavi društvenoj tradiciji koja je duboko ukorijenjena, ali i potrebi za razmetanjem kod pojedinih.

Izvor: Al Jazeera