Egipćanin drugi napadač na džamiju u S. Arabiji

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad od petka (Reuters)

Vlasti Saudijske Arabije identificirale su egipatskog državljanina kao drugog napadača koji je učestvovao u samoubilačkom bombaškom napadu na šiitsku džamiju tokom molitve prošlog petka, prenose agencije.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova, general-major Mansour al-Turki, u ponedjeljak je u saopćenju naveo kako je napadač po imenu Talha Hesham Abdo živio u ovom kraljevstvu na posjetiteljskoj vizi od 2013. godine.

Abdo i državljanin Saudijske Arabije, dan ranije identificiran kao 22-godišnji Abdulrahman al-Tuwaijri, nosili su pojaseve s eksplozivom.

Abdo je ranjen i pritvoren nakon razmjene vatre sa snagama sigurnosti ispred džamije.

Tuwaijri je poginuo kada je detonirao svoju bombu na ulazu u džamiju Imam Reda u Al-Ahsi.

Raniji napadi ISIL-a

Tom prilikom je ubio četvero ljudi, a 33 ranio.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za ovaj napad, no oružana grupa Islamska država Irak i Levant ranije je napadala šiitsku manjinu u Saudijskoj Arabiji.

Krajem oktobra prošle godine ISIL je preuzeo odgovornost za bombaški napad na šiitsku džamiju u gradu Najran, kada je jedna osoba poginula, a 16 ih je ranjeno.

Ova grupa je, također, preuzela odgovornost za napad na džamiju početkom augusta, koja je u sklopu štaba specijalnih jedinica u gradu Abha.

Tada je poginulo 15, a ranjeno devet osoba.

Izvor: Agencije