EIB odobrio 300 miliona eura za hrvatske projekte

'Zajam je izuzetno povoljan, a kamata niska', objasnio je potpredsjednik Vlade Hrvatske Branko Grčić (Al Jazeera)

Europska investicijska banka odobrila je Hrvatskoj prvu tranšu u iznosu 300 milijuna eura, od ukupno 600 milijuna, za sufinanciranje prioritetnih projekata koji primaju potporu iz EU fondova u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Potpredsjednik banke Dario Scannapieco, koji je potpisao ugovor o zajmu s hrvatskim ministrom financija Borisom Lalovcem, objasnio je da će se tim kreditom sufinancirati prioritetni projekti čija se vrijednost procjenjuje na 8,1 milijardu eura.

Krajnji cilj odobrenih projekata je rast gospodarstva, jačanje konkurentnosti i povećanju broja radnih mjesta, rečeno je nakon potpisivanja.

Još 300 milijuna eura spremno je za Hrvatsku, no isporuka tog novca ovisit će o dinamici korištenja prvih 300 milijuna.

“Financiranje predstavlja značajan alat koji zajedno s investicijskim fondovima želimo iskoristiti za gospodarski napredak”, poručio je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova EU.

Povoljan zajam

Grčić je naveo i kako će se sredstva zajma koristiti primarno za sufinanciranje ključnih infrastrukturnih projekata, prije svega u željeznici, a onda i u drugim prometnim područjima te vodnom gospodarstvu, zbrinjavanju otpada, zdravstvu i obrazovanju.

“Zajam je izuzetno povoljan, a kamata niska, s najvišom indikativnom kamatnom stopom od 1,3 posto”, objasnio je Grčić.

Riječ je o zajmu kojim se zemljama članicama EU-a omogućava osiguranje domaće komponente za financiranje projekata sufinanciranih iz EU-ovih fondova.

Iz Europske investicijske banke najavili su odluku o zajmu za financiranje Hrvatskoj važnog projekta, no nije navedeno o čemu je konkretno riječ.

Hrvatski mediji neslužbeno doznaju da se radi o projektu iz prometne infrastrukture.

Izvor: Al Jazeera i agencije