Eiffelov toranj u mraku zbog ubijenih novinara

Najopasnije zemlje za novinare su Afganistan, Sirija i Meksiko (AP)

Vlade širom svijeta ne istražuju dovoljno o ubistvima novinara, a Meksiko i Indija prednjače u broju novijih slučajeva o kojima istraga još nije ni pokrenuta, saopštio je Međunarodni institut za medije (IPI) sa sjedištem u Beču.

Program “Death Watch“ ovog instituta, koji prati smrtne slučajeve novinara i medijskih poslenika povezane s poslom kojim se bave, utvrdio je da je od septembra 2017. čak 100 novinara izgubilo život širom svijeta, pri čemu je njihova smrt povezana s njihovim radom, prenosi Tanjug.

Od njih 100, najmanje 32 ubijeno je u znak osvete zbog njihovog rada, nerijetko kao odgovor na izvještaje u kojima su objelodanili korupciju ili aktivnosti kriminalnih grupa, navodi se u saopštenju.

Na listi koju je sastavio „Death Watch“ nalazi se još 41 novinar za koje se sumnja da su ubijeni u vezi s njihovim radom, ali za čija ubistva ne postoji dovoljno dokaza jer istraga uopšte nije pokrenuta ili je, pak, površna.

Trinaest novinara je, navodi se, izgubilo život dok su izveštavali o oružanom sukobu, većinom u Afganistanu.

Spore istrage

Analiza podataka skupljenih od septembra 2017. pokazuje da su u mnogim slučajevima namjernih ubistava novinara istrage spore i da počinioci nisu privedeni pravdi.

Meksiko i Indija su, ispostavilo se na osnovu rezultata istraživanja, zemlje u kojima istrage o ubistvima novinara naročito kasne. U Meksiku je ubijeno 14 novinara, a u Indiji 12 u proteklih godinu dana.

“Nekažnjivost ubistava ovih novinara i sporost istraga pokreću pitanje da li se smrt novinara istražuju temeljno i hitno, kako bi i trebalo da se istražuju da bi se zaštitila sloboda medija“, rekao je Ravi R. Prasad iz Instituta.

Danas se inače obilježava Međunarodni dan borbe za okončanje nekažnjivosti zločina nadnovinarima, zbog čega je Eiffelov toranj u Parizu sinoć bio u mraku, u znak odavanja pošte ubijenim novinarima.

Ispred tornja, okupili su se članovi francuskog udruženja Reporteri bez granica (RSF) koji su držali plakate s likovima ubijenih novinara, uključujući saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen u oktobru u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu, preneo je RTE.

RSF je saopštio da je ove godine ubijeno 77 ljudi zaposlenih u medijima, među kojima 62 novinara, a da je 337 uhapšeno.

Izvor: Agencije