EK: Hrvatska najlošija po provođenju strukturnih reformi

Hrvatska ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta te potpredsjednica Vlade Martina Dalić, na kritike iz Europske komisije da je Hrvatska ograničeno napredovala u provedbi preporuka EK-a tijekom 2017. godine te da strukturne reforme nisu napredovale, nabrojala je dvije strukturne reforme koje namjeravaju provesti do kraja mandata: reformu pravosuđa i zakon o Agrokoru.

“Brže, efikasnije funkcioniranje pravosuđa određuje način na koji investitori vide hrvatsko gospodarstvo, način na koji osjećaju sigurnost, stabilnost i trajnost svojih prava. Međutim, po mome sudu, jedna od najdubljih strukturnih reformi je upravo u tijeku, a to je postupak izvanredne uprave u Agrokoru, jer je taj postupak uredio rokove plaćanja, da se poštuju ugovorni i tržišni odnosi”, kazala je ona novinarima.

Rekla je kako strukturne reforme nisu jednostavne te kako su reforme pripremane u prošloj godini.

BDP porastao za dva posto

Uz paket zakona vezanih uz promjene u pravosuđu, najavila je i zakone koji se tiču efikasnijeg funkcioniranja državne administracije, kao i fokusiranost Vlade na intenzivnije i brže korištenje fondova Europske unije.

U izvješću EK-a, objavljenom u srijedu, piše da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka EK-a, da je fiskalna politika, potpomognuta makroekonomskim uvjetima, dovela do smanjenja duga, ali da pritom strukturne reforme nisu napredovale.

Riječ je o izvješću s analizama ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama EU-a, uključujući napredak u provedbi preporuka i ocjenu neravnoteža.

Ovo je izvješće stiglo tjedan nakon što je Državni zavod za statistiku Hrvatske objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u posljednjem lanjskom kvartalu porastao za dva posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

Hrvatsko je gospodarstvo, prema tim podacima, poraslo u četvrtom tromjesečju prošle godine za dva posto na godišnjoj razini, što je najsporiji rast od drugog kvartala 2015. godine, a posljedica je blagog usporavanja rasta osobne potrošnje i znatnijeg usporavanja rasta investicija nego što se očekivalo.

Najsporiji rast od 2015. godine

To je već 14. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kad je gospodarstvo ojačalo za 3,3 posto, a ujedno i najsporiji rast od drugog tromjesečja 2015. godine, kad je rast iznosio 1,9 posto.

Komisija je prošle godine uputila pet preporuka za Hrvatsku, koje se odnose na javne financije i oporezivanje, mirovine, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plaća, javnu upravu i državna poduzeća, uslužni sektor i pravosudni sustav.

Navodi se da zakoni potrebni za jačanje fiskalnog okvira nisu usvojeni te da se odustalo od provedbe Zakona o porezu na nekretnine, da su poduzeti koraci u racionalizaciji zdravstvenog sustava, posebno bolnica, ali da zaostali dugovi u zdravstvu i dalje rastu.

Dodaju i da je paket reformi mirovinskog sustava opet odgođen, a mjere za osobe s niskim obrazovanjem i dugotrajno nezaposlene, navodi se, velikim se dijelom ne koriste.

Pritom je, dalje se navodi, reforma obrazovnog sustava još na čekanju, a velika reforma javne uprave u zastoju.

Za mjere poboljšanja poslovnog okruženja stoji da su napredovale u pravcu smanjenja administrativnog tereta i parafiskalnih nameta.

Najslabiji u provedbi najavljenog

Prema izvješću, Hrvatska, s Ciprom i Italijom, bilježi prekomjerne makroekonomske neravnoteže.

U EK-u kažu da je potrebno pogledati što su napravile zemlje koje su izašle iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, jer one, kako je rečeno, nisu ništa bolje od Hrvatske, već su samo provele što su najavile, a Hrvatska je, navodi se, najslabija u ispunjavanju mjera koje je sama najavila.

Navode kako se u Hrvatskoj stalno nešto odgađa, poput mirovinske reforme i poreza na nekretnine, iako izražavaju razumijevanje da neke od tih reformi nisu popularne.

Europska komisija predviđa da će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti za 2,8 posto, a u idućoj godini predviđa stopu rasta za 2,7 posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije