EK istražuje dominantnu poziciju Gazproma

Udio Gazproma u evropskom uvozu gasa iznosi 25 posto, a mnoge zemlje se skoro u potpunosti oslanjanju na uvoz preko Gazproma (EPA)

Evropska komisija (EK) je pokrenula zvaničnu proceduru u cilju istrage da li je ruski proizvođač i snabdjevač prirodnog gasa Gazprom zloupotrijebio svoju dominantnu poziciju na tržištu gasa u oblasti centralne i istočne Evrope.

U Gazpromu su kratko prokomentirali najavu EK-a: “Neka istražuju.”

Komisija će istražiti da li Gazprom ograničava slobodan protok gasa među državama članicama Evropske unije (EU), sprečava diversifikaciju snabdijevanja i ima neopravdano visoke cijene, vezujući cijenu gasa za cijenu goriva.

Pokretanje ove procedure ne prejudicira ishod istrage, to samo znači da će EK ovo pitanje tretirati kao prioritetno, navedeno je u saopćenju Komisije.

Komisija je zabrinuta da Gazprom “možda zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu gasa u zemljama centralne i istočne Evrope” i tako krši član 102 Sporazuma o funkcioniranju Evropske unije.

Komisija je obavijestila Gazprom o svojoj istrazi, za čije okončanje ne postoji zakonom predviđen rok.

‘Obična provjera’

Trajanje istrage će, kako je navedeno, zavisiti od niza faktora, među kojima je složenost slučaja i neophodnost poštovanja prava kompanije na odbranu.

Kako je za agenciju Itar-tas izjavio neimenovani predstavnik službe za informiranje EK-a, Komisija ne namjerava počinjati trgovinski rat s Rusijom zbog uslova za isporuku gasa.

„Radi se o običnoj provjeri usaglašenosti djelovanja strane kompanije na evropskom tržištu s evropskim normama vezanim za konkurenciju”, naveo je taj zvaničnik, te dodao da će EK pažljivo i nepristrasno proučiti situaciju.

Kako navode ruski mediji, ako Gazprom bude proglašen krivim za primjenu antikonkurentske prakse na evropskom tržištu, prijeti mu kazna čija će se visina računati u procentima od godišnjeg prihoda kompanije i može dostići stotine miliona eura.

Udio Gazproma u evropskom uvozu gasa iznosi 25 posto, a mnoge zemlje se skoro u potpunosti oslanjanju na uvoz preko Gazproma.

Izvor: Agencije