EK: Odobren porez na finansijske transakcije

Ukoliko bi porez bio primijenjen u cijeloj EU, moglo bi se prikupiti 57 milijardi eura (AFP)

Evropska komisija (EK) je preporučila da se za deset članica eurozone dozvoli uvođenje poreza na finansijske transakcije, uprkos protivljenju ostalih članica Evropske unije (EU) da se time mogu umanjiti investicije.

“U pitanju je pravičnost. Potrebno je da osiguramo da troškove krize snosi i finansijski sektor, a ne samo da to bude teret običnih građana. Ovim porezom može se prikupiti više milijardi eura neophodnih prihoda za članice eurozone suočene s poteškoćama”, rekao je predsjednik EK-a Jose Manuel Barroso.

Među zemlje koje žele uvesti porez na finansijske transakcije nalazi se i “velika četvorka” – Njemačka, Francuska, Italija i Španija.

Uz njih su i Austrija, Belgija, Grčka, Portugal, Slovačka i Slovenija.

Dodatne zemlje mogu pristupiti kada god to požele. Estonija je iskazala zainteresiranost da to i učini.

Značajni prihodi

EU u junu nije postigla saglasnost za uvođenje poreza na transakcije, ali lideri Francuske, Njemačke, Italije i Španije su se saglasili da je vrijeme za uvođenje navedene mjere.

Određeni broj zemalja članica saopćio je da u principu nisu protiv poreza, ali da se neće saglasiti s provođenjem mjere ukoliko ne bude usvojena u svim globalnim finansijskim centrima.

Prema planu, treba biti uvedena manja naplata na transakcije valuta, obveznica i akcija u bankama i finansijskim institucijama.

Iako bi naplata bila mala, broj transakcija značio bi da bi mogli biti prikupljeni značajni prihodi.

Prema pretpostavkama EK-a, ovim tzv. Robin Hood porezom na godišnjem nivou, ukoliko bi bio primijenjen u cijeloj EU, moglo bi se prikupiti 57 milijardi eura.

Izvor: Agencije