EK opet snizila prognozu rasta u eurozoni

Draghi (lijevo) i Rehn se slažu da Evropa prolazi kroz težak proces makroekonomskog rebalansa (AP)

Evropska komisija (EK) je snizila prognozu ekonomskog rasta 17-člane eurozone za sljedeću godinu na samo 0,1 posto, dok je prije šest mjeseci prognozirala mnogo višu stopu od jedan posto.

EK je u jesenjem ekonomskom izvještaju navela očekivanje da će bruto društveni proizvod (BDP) 17 zemalja koje kao valutu koriste euro ove godine pasti 0,4 posto i da će se tek 2014. godine početi oporavljati, odnosno da će tada porasti 1,4 posto, prenosi AFP.

“Evropa prolazi kroz težak proces makroekonomskog rebalansa, koji će trajati neko duže vrijeme”, naveo je u saopćenju evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn, ukazavši na to da će “početkom sljedeće godine” početi postepeni oporavak.

EK očekuje da će SAD po privrednom rastu daleko nadmašiti Evropu, uz stopu rasta koja će premašiti dva posto i nastaviti jačati.

Rehn je dodao da bi rekordna stopa nezaposlenosti, koja i dalje raste, a prognozira se da će sljedeće godine u prezaduženoj eurozoni iznositi gotovo 12 posto, mogla poništiti napredak ostvaren na finansijskom tržištu, gdje je posljednjih mjeseci popustio pritisak na troškove zaduživanja država.

Pesimista i Draghi

Budući da se očekuje kako će 2013. godine inflacija u eurozoni pasti “ispod dva posto”, što je bio ključni cilj ekonomskog planiranja u eurozoni, Rehn je ukazao na to da su odluke donesene na više od 20 do sada održanih kriznih samita “postavile temelje za jačanje povjerenja” u blok.

Komesar je ipak dodao da “nema mjesta za preveliko zadovoljstvo”, budući da se očekuje da će Španija ostati u recesiji i ovu i sljedeću godinu, što dodatno povećava pritisak na zvanični Madrid da zatraži paket pomoći.

Ekonomska situacija u 17-članoj eurozoni trenutno je slaba, a takva će i ostati još neko vrijeme, upozorio je i predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi.

“Nezaposlenost je zabrinjavajuće visoka. Ukupna ekonomska aktivnost je slaba i očekuje se da će ostati slaba u bliskoj budućnosti”, rekao je on, prenosi AFP.

Budući da je rast količine novca u opticaju i rast kreditiranja slab, inflatorni pritisci u monetarnoj uniji su pod kontrolom, dodao je Draghi.

Izvor: Agencije