EK predlaže 1,7 milijardi eura za izbjeglice

Komisija predlaže 330,7 miliona dodatnih obaveza za zemlje članice (AP)

Evropska komisija donijela je prvi paket budžetskih prijedloga za upravljanje izbjegličkom krizom u iznosu od 1,7 milijardi eura evropskih sredstava u sljedeće dvije godine.

Za ovu godinu je predviđeno 801,3 miliona eura, a za sljedeću 900 miliona eura, javlja Hina.

Ovogodišnjih 801,3 miliona eura trebalo bi se osigurati preraspodjelom sredstava u okviru godišnjeg budžeta i doprinosom država članica.

Komisija predlaže 330,7 miliona dodatnih obaveza za zemlje članice, preraspodjelu 70,6 miliona eura iz drugih područja te 400 miliona eura prvobitno namijenjenih za humanitarnu pomoć i finansiranje susjedske politike EU-a.

Pomoć trećim zemljama

Od 800 miliona eura, 100 miliona bi bilo namijenjeno za hitno finansiranje zemalja članica koje su suočene s najvećim valom izbjeglica u okviru fonda za azil i migracije te fonda za unutrašnju sigurnost.

Blizu 300 miliona je predviđeno u okviru evropske susjedske politike za pomoć trećim zemljama koje primaju izbjeglice iz Sirije, poput Jordana i Libana.

Što se tiče sljedeće godine, Komisija će u oktobru predložiti da se 900 miliona eura za upravljanje izbjegličkom krizom uključi u prijedlog budžeta za 2016. godinu.

Komisija očekuje da će Vijeće i Parlament potvrditi ove prijedloge što je moguće prije.

Izvor: Agencije