Oglasi

EK predlaže nadzor bankovnih indeksa

Nakon skandala Libor, EU bi mogla nadzirati indekse kako bi se spriječilo namještanje kamatnih stopa.
Viviane Reding kaže da su neki bankari "pokvareni krupjei koji se klade ušteđevinom svojih klijenata"AFP/Getty

Evropska komisija upozorila je u srijedu da bi Evropska unija mogla preuzeti nadzor nad indeksima poput Libora, a jedan od vodećih dužnosnika Komisije žestoko je napao englesku centralnu banku što nije spriječila lažiranje podataka.

Manipuliranje Liborom, londonskom međubankovnom ponudbenom kamatnom stopom, koja služi za određivanje cijena financijskih proizvoda u vrijednosti u milijardama dolara širom svijeta, dovelo je do kazne od 453 miliona dolara za banku Barclays, smijenjen je njezin glavni direktor, a i nekoliko drugih banaka moglo bi se naći uvučeno u skandal s namještanjem kamatnih stopa.

U najavi mjera kojima će se kriminalizirati namještanje bankovnih indeksa, Michel Barnier, europski povjerenik zadužen za regulativu, rekao je da ispituje mogućnost tješnjeg nadzora nad tim indeksima te doveo u pitanje sadašnju metodu računanja.

Banke trenutno nadziru Libor i njegov ekvivalent za eurozonu Euribor, ali samoreguliranju je došao kraj.

Kaznene prijave

"Sve je podložno promjenama osim jedne stvari, a to je status quo i samoreguliranje", rekao je novinarima Barnier. "Morat ćemo predložiti dalje... metode za... javni nadzor svih referentnih stopa".

Evropska bankovna federacija koja nadgleda Euribor objavila je da podržava što brži javni nadzor.

Barnier predlaže da se kazneno gone brokeri i ostali uključeni u lažiranje indeksa poput Libora, a nova pravila neće stupiti na snagu prije 2015.

Viviane Reding, EU-ova povjerenica za pravosuđe kaže da su te mjere tek prvi korak u borbi protiv nedopuštenog ponašanja bankara koje je uporedila s "pokvarenim krupjeima koji se klade ušteđevinom svojih klijenata".

Ranije ovog mjeseca otkriveno je da je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) saznala 2008. da banke govore neistine o međubankarskim kamatnim stopama.

Bankarska komisija američkog Senata pokrenula je istragu o namještanju Libora, a očekuje se da će kansije ovog mjeseca ispitivati ministra finansija SAD-a Timothyja Geithnera i šefa Fed-a Bena Bernankeja.

Ameirčki dnevni list New York Times ranije ovog mjeseca izvijestio je da američko ministarstvo pravosuđa priprema krivične prijave protiv velikih banaka i privatnih lica zbog namještanja međubankarskih kamatnih stopa.

Izvori : Al Jazeera i agencije