EK predlaže: U Schengensku zonu uz odobrenje

Riječ je o sličnom sistemu koji ima SAD, prema kojem se svi koji ulaze u tu zemlju a ne trebaju vize moraju preko interneta unaprijed registrirati (Arhiva)

Građani zemalja obuhvaćenih viznom liberalizacijom i dalje će moći putovati bez viza, ali će morati tražiti odobrenje za putovanje prije samog puta u Schengensku zonu.

To je prijedlog Evropske komisije za uspostvaljanje evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS), čiji je cilj jačanje sigurnosnih provjera putnika izuzetih iz viznog režima.

“Svaki zahtjev automatski će se obraditi i provjeriti u drugim informacionim sistemima EU-a, poput SIS-a, VIS-a, baze podataka Europola i Interpola, EES-a, Eurodac-a, ECRIS-a, kako bi se utvrdilo da li postoje činjenične naznake ili opravdani razlozi za izdavanje ili odbijanje odobrenja za putovanje”, navodi se u saopćenju EK-a.

Ukoliko se ne utvrde elementi koji zahtijevaju detaljniju analizu, odobrenje za putovanje se automatski izdaje za nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a cijena odobrenja je pet eura.

Sistem kao u SAD

To pravilo će se primjenjivati se za sve osobe starije od 18 godina, a samim sistemom ETIAS upravljat će Evropska granična i obalska straža, u saradnji s nadležnim organima zemalja članica EU-a i Europolom.

“To će doprinijeti efikasnijem upravljanju vanjskim granicama EU-a, poboljšati unutrašnju sigurnost i omogućiti legalna putovanja preko schengenskih granica”, navodi se u saopćenju.

Prijedlog EK-a za uspostavljanje takvog sigurnosnog sistema uslijedio je nakon najave predsjednika Komisije Jeana-Clauda Junckera u septembru u njegovom govoru o Stanju u Uniji za 2016. godinu, kada je istakao da EU mora znati ko prelazi njene granice.

“Na taj način ćemo znati ko putuje u Evropu prije nego što ovdje stigne”, izjavio je Juncker.

Riječ je o sličnom sistemu koji imaju Sjedinjene Američke Države, prema kojem se svi koji ulaze u tu zemlju a ne trebaju vize moraju preko interneta unaprijed registrirati najmanje 72 sata prije ulaska i platiti naknadu.

U saopćenju se navodi da je potpredsjednik Komisije Frans Timmermans kazao da će ETIAS popuniti informativne praznine unakrsnom provjerom podataka o podnosiocima zahtjeva koji su izuzeti iz viznog režima u svim ostalim sistemima EU-a.

Unutrašnja sigurnost Evrope

Komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos ocijenio je da će ETIAS spojiti “migracionu i sigurnosnu politiku”, kao i da će zahvaljujući njoj ulazak u Schengensku zonu bit lakši za najmanje 95 posto putnika izuzetih iz viznog režima.

Komesar za sigurnosna pitanja Julian King izjavio je da je jedini način da se teroristi i kriminalci poraze da se zajedno radi na efikasan način.

“Uočavanjem problematičnih pojedinaca i sprečavanjem da oni dođu, poboljšat ćemo unutrašnju sigurnost Evrope”, zaključio je King.

Trenutno građani 60-ak zemalja svijeta ne trebaju tražiti vize za ulazak u EU.

Prijedlog EK-a mora prihvatiti Evropsko vijeće, odnosno države članice Unije.

Plan je da taj sistem postane operativan od 2020. godine.

Izvor: Agencije