EK saziva krizni sastanak zbog zagađenih jaja

Milioni jaja i proizvoda na bazi jaja povučeni su minulih dana sa polica supermarketa širom Evrope (EPA)

Evropska komisija, izvršni organ Evropske unije, sazvat će vanredni sastanak ministara povodom jaja zagađenih insekticidom, u nastojanju da okonča “optuživanja i omalovažavanja” zbog ovog skandala, izjavio je komesar EK-a za zdravstvo Vytenis Andriukaitis.

Andriukaitis je rekao za AFP kako želi da Holandija, Belgija i Njemačka prestanu sa razmjenom međusobnih optužbi o tome ko je odgovoran za izazivanje panike zbog fipronila otkrivenog u jajima, hemikalije koja može biti štetna za ljude.

“Optuživanja i prozivke neće nas dovesti nigdje i želim da to prestane”, rekao je litvanski komesar.

“Ali, da idemo redom. Naš zajednički zadatak i prioritet je sada stavljanje situacije pod kontrolu, prikupljanje informacija, fokusiranje na analizu i izvlačenje pouke koju treba naučiti kako bismo poboljšali naš sistem i spriječili kriminalne aktivnosti”, rekao je Andriukaitis.

On je dodao da je upravo o tome razgovarao s njemačkim, belgijskim i holandskim ministrima ove sedmice.

“Predložio sam održavanje sastanka na visokom nivou nadležnih ministara i predstavnika agencija za sigurnost hrane svih država članica uključenih u ovaj problem čim budu na raspolaganju sve činjenice”, rekao je Andriukaitis.

Širenje skandala

Kontaminirana jaja su pronađena u najmanje 11 zemalja EU-a otkako je 1. augusta u javnost procurila ta afera, a milioni jaja i proizvoda na bazi jaja povučeni su minulih dana sa polica supermarketa širom Evrope.

Danska je među posljednjim zemljama koje su prijavile da su pogođene ovom aferom, navodeći da je tamo prodano 20 tona zagađenih jaja uvezenih od belgijskih dobavljača, prenosi francuska agencija.

I slovačke vlasti su saopćile da su pronašle jaja zagađena insekticidom koja su preko Njemačke uvezena iz Holandije.

Nešto ranije je saopćeno da je u Rumuniji otkrivena tona jaja čija su žumanca zagađena insekticidom fipronil, što je prvi slučaj u istočnoj Evropi od izbijanja skandala.

Holandska policija uhapsila je ranije dvojicu osumnjičenih direktora domaće kompanije Chickenfriend, u okviru istrage o nelegalnom korištenju potencijalno štetnog insekticida u živinarskoj industriji, saopćilo je holandsko tužilaštvo.

Zvaničnici Chickenfrienda nisu bili dostupni za komentar, javlja Reuters.

Izvor: Agencije