EK sprema nove mjere za disciplinovanje istočnih članica

Neki potezi vlasti u Poljskoj i Mađarskoj upalili su zvona za uzbunu o budućnosti Unije (EPA)

Evropska unija će naredne nedelje razviti novo finansijsko oružje u pokušaju da obuzda ono što Brisel vidi kao uspon neoliberalnog nacionalizma na istoku bloka, koji preti demokratskim osnovama Unije, piše portal Euroaktiv.

Kako navodi, velika pobeda na parlamentarnim izborima 8. aprila mađarskog premijera Viktora Orbana, kojeg su lideri EU prozvali “Viktator”, kao i borba za očuvanje nezavisnosti sudstva u Poljskoj, upalili su zvona za uzbunu o budućnosti Unije, koju će Velika Britanija napustiti sledeće godine.

Evropska komisija, uz podršku Nemačke, Francuske i drugih bogatih članica, predstaviće u sredu predloge u okviru budžeta za period od 2021. do 2027, kojima će siromašnije zemlje na istoku usloviti da poštuju vladavinu prava radi dobijanja finansijske pomoći, rekli su neimenovani zvaničnici za Reuters.

Pritisak budžeta mijenja igru

“Biće uslovljavanja”, rekao je jedan od izvora, dok drugi tvrdi da će pritisak budžeta “promeniti igru”.

“Imamo lidere koji flertuju sa drugim setom vrednosti. To je mnogo veća pretnja za Evropu, nego Bregzit”, smatra treći izvor britanske agencije.

Detalji budžeta i dalje se razrađuju i biće predmet teških pregovora, ukazuje Euroaktiv.

Prema predlozima, finansijski fondovi mogli bi da budu povučeni zemljama, koje ne ispunjavaju obaveze da poštuju vladavinu prava, kao što je nezavisno sudstvo.

Euroaktiv navodi da Evropska komisija poseduje niz alata kako bi “odsekla krila svojim kritičarima”.

Cilj predsednika Komisije Jeana Claudea Junckera, dodaje portal pozivajući se na “ljude koji znaju kako on razmišlja”, je da izleči procep između istoka i zapada pre nego što napusti tu funkciju za 18 meseci i da ostavi iza sebe Uniju, koja se preoblikuje nakon što je izgubila jednu od svoje tri velike sile.

Izvor: Al Jazeera