EK: Srbiji 60, Hrvatskoj 8,9 miliona eura

Predložena novčana pomoć tek treba biti odobrena (EPA)

Evropski komesar za regionalnu politiku Johannes Hahn predložio je paket pomoći vrijedan 80 miliona eura Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj, nakon devastirajućih poplava u maju i junu.

Evropska komisija predlaže da se Srbiji dodijeli 60,2 miliona eura, Hrvatskoj 8,96 miliona eura, te Bugarskoj 10,5 miliona eura.

Ovu novčanu pomoć, predviđenu u okviru Evropskog fonda solidarnosti, tek trebaju odobriti Evropski parlament i Vijeće.

U saopštenju se navodi kako je Srbija, koja je u pretpristupnim pregovorima sa EU, te zato može dobijati pomoć iz Fonda, pretrpjela najveće štete u poplavama, u iznosu gotovo 1,1 milijardu eura.

U Hrvatskoj su poplave načinile štetu u iznosu od 297,6 miliona eura, a u Bugarskoj 311,3 miliona eura.

Reforme Fonda

”Ova odluka odslikava cilj ovog Fonda, koji je solidarnost s našim državama članicama i državama koje pregovaraju o ulasku u EU u vrijeme potrebe nakon prirodnih katastrofa. Evropski fond solidarnosti pomaže ovim državama da se vrate na noge i uspostave stabilnost uzdrmanu velikim štetama, načinjenim ekonomskim sektorima poput turizma ili uništenjem infrastrukture.

Predložena podrška pomogla bi Srbiji, Bugarskoj i Hrvatskoj da se oporave od užasnih poplava, te da se plate troškovi spašavanja i čišćenja u pogođenim regijama”, rekao je Hahn, koji nadzire Fond i potpisao današnji prijedlog.

”Ovi iznosi su konkretni i ciljani kako bi se odgovorilo na direktne posljedice prirodnih katastrofa. Na nivou Komisije odobrili smo ove grantove. Također smo izvršili reformu pravila Fonda solidarnosti EU, koja su stupila na snagu 28. juna 2014. i pojednostavili postojeći sistem i kriterije, kako bi pomoć mogla brže biti isplaćena. Sada vjerujemo da će države članice, također, pokazati solidarnost i ispuniti svoja obećanja u odobravanju sredstava odvojenih iz ovih razloga.”

Izvor: Al Jazeera