EK šuti o Grčkoj, Španiji i Portugalu

Španjolska i portugalska vlada službeno su se žalile Bruxellesu tražeći da Europsko vijeće i Komisija osude Tsiprasove izjave (Reuters)

Europska komisija ne želi komentirati razmjenu optužbi između premijera Grčke, Španjolske i Portugala, ističući da je njezina uloga graditi mostove i čuvati jedinstvo u eurozoni, rečeno je u Bruxellesu.

“Mi govorimo svim stranama da djeluju na očuvanju jedinstva unutar EU-a, posebice eurozone. Naša je uloga graditi mostove”, izjavila je glasnogovornica Komisije Mina Andreeva, zamoljena da iznese stajalište Komisije o razmjeni optužbi proteklog vikenda između triju zemalja eurozone.

Rajoy poručio Tsiprasu da se ‘uozbilji’

Grčki premijer Alexis Tsipras optužio je premijere Španjolske i Portugula da su se o pregovorima o produljenju programa pomoći Grčkoj pokazali nepopustljivima, da su oni predvodnici konzervativnih snaga, koji žele financijski ugušiti krajnje lijevu grčku vladu zbog straha od lijevih snaga u njihovim zemljama.

Španjolski premijer Mariano Rajoy mu je odgovorio da se “uozbilji” i da traženje vanjskog neprijatelja ne riješava probleme.

“Grčka radikalna ljevica je obećala ljudima stvari za koje je znala da ih ne može ispuniti i mi nismo odgovorni za njezine frustracije”, rekao je Rajoy, kako prenosi Hina. 

Iz portugalske vlade su poručili da je riječ o potpuno “apsurdnim optužbama”.

I španjolska i portugalska vlada službeno su žalile u Bruxellesu, tražeći da Europsko vijeće i Komisija osude Tsiprasove izjave.

EK: Naša uloga je graditi mostove

Komisija je potvrdila da je dobila pritužbe, ali je poručila da se ne želi izravno miješati.

“Mi inzistiramo na posredničkoj ulozi Komisije u ovom procesu, što znači da je naša uloga graditi mostove između različitih strana”, rekla je glasnogovornica Andreeva.

Tsiprasovu izjavu osudila je i njemačka vlada, poručivši mu da je napravio “neubičajenu pogrešku i da se to ne radi u euroskupini”.

Izvor: Agencije