EK traži mjesečni izvještaj o lažnim vijestima od društvenih mreža

Među lažnim profilima, dezinformacijama i političkom propagandom, nova digitalna politika danas zauzima centralno mjesto u svakoj državi (EPA)

Evropska komisija planira od platformi društvenih mreža, među kojima su Facebook, Twitter i Google, zahtijeva da podnose izvještaje na mjesečnom nivou sve do maja, kada će biti održani izbori za Evropski parlament, izjavila su dvojica zvaničnika Evropske unije za evropski Politico.

Neimenovani zvaničnici su, kako se navodi, kazali da će izvještaji biti u vezi s “ruskom kampanjom dezinformiranja”, a da je taj poziv dio “akcionog plana” vezanog za lažne vijesti koji će biti predstavljen u srijedu.

Facebook i druge društvene platforme bit će pozvani da podnose izvještaje od januara do maja, rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Tanjug.

Podići svjesnost glasača

Evropska komisija planira objaviti te izvještaje kako bi podigla svjesnost evropskih glasača o tome kako inostrani akteri pokušavaju utjecati na njihov glas.

Taj plan, koji će biti iznesen u srijedu, istać ćei, kako se navodi, Rusiju kao zemlju koja je u više navrata napravila takav prestup koristeći sistematske kampanje dezinformiranja velikog obima.

U izvještajima ovih kompanija bit će i podataka o tome kako oni obilježavaju političke oglase, kao i koliko lažnih naloga i “bot” naloga oni identificiraju i ugase.

Među kompanijama od kojih će biti zahtijevan mjesečni izvještaj trenutno se nalaze i Twitter i Mozilla.

Izvor: Agencije