EK traži uspostavu višeg suda u BiH

Milorad Dodik je ponovo doveo u pitanje postojanje Suda BiH (Fena)

Evropska komisija pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da postignu politički dogovor i provedu pravosudne reforme, koje bi, po ranijim preporukama, podrazumijevale i uspostavu višeg suda na državnom nivou, ali je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik oštro odbacio tu mogućnost, dovodeći ponovno u pitanje postojanje i Suda Bosne i Hercegovine, izvijestili su u srijedu bh. mediji.

Dopredsjedavajući Strukturiranog dijaloga o pravosuđu Pierre Mirel, koji je direktor za strategiju i politiku proširenja u EK-a, istaknuo je nakon dvodnevnog sastanka u Banjoj Luci da Evropska unija očekuje konačan politički dogovor o reformi pravosuđa.

Pri tome je, u pisanoj izjavi nakon sastanka s ministrima pravosuđa Bosne i Hercegovine i dva entiteta, te čelnicima Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine, istaknuo da vlasti reforme provode u skladu s preporukama EK-a i ranije utvrđenog okvira Strukturiranog dijaloga, te mišljenja Venecijanske komisije Vijeća Evrope, po kojoj se, uz sadašnji Sud Bosne i Hercegovine, predlaže osnivanje apelacionog ili višeg suda Bosne i Hercegovine.

Ubrzati reforme

“Od reformi se očekuje da garantiraju napredak ka nezaustavljivom ukorjenjivanju vladavine prava u državi”, navodi se u pisanoj Mirrelovoj izjavi.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak izjavio je kako očekuje da se ubrza pravosudna reforma koja bi rezultirala izmjenom Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine, kojim bi se uspostavio viši sud Bosne i Hercegovine.

“Jako je važno da imamo ovaj zakon i da konačno upostavimo viši sud Bosne i Hercegovine. Krajnje je vrijeme da to napravimo, jer je to u interesu pravne sigurnosti, s jedne strane i povjerenja građana u institucije Bosne i Hercegovine, s druge strane”, rekao je Čolak.

Međutim, Dodik se usprotivio se uspostavi višeg ili apelacionog suda Bosne i Hercegovine, tvrdeći da treba ukinuti i sadašnji Sud Bosne i Hercegovine.

Loša praksa

“Nema apelacionog suda. To nije stvar koja može da se izdvoji ili formira. Neće pomoći ni preporuke EK-a”, rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim riječima, ne postoje ni ustavni temelji za održanje sadašnjeg Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Izražavam nezadovoljstvo kvalitetom vođenja strukturalnog dijaloga i odustajanja od ključnih pitanja, a to je postoji li ustavna osnova za formiranje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, kazao je Dodik.

Sud Bosne i Hercegovine donosi istodobno prvostepene presude, koje se potvrđuju u drugom stepenu pred apelacionim odjelom istog suda.

Ovakva praksa je, prema Čolakovom mišljenju, loša za pravdu i za optužene.

Izvor: Agencije