EK: Vojska EU-a vjerovatno jednog dana

Emmanuel Macron
Macron: 'Moramo imati Evropu koja će se moći braniti, ne samo oslanjajući se na SAD' (EPA)

Vojska Europske unije najverojatnije će biti formirana jednog dana, priopćila je u utorak Europska komisija nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao na stvaranje “prave europske vojske” kako bi se umanjila ovisnost u odnosu na SAD.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker već dugo zagovara ideju da bi Europska unija trebala imati veću zajedničku obrambenu sposobnost, odvojeno od NATO-a, kojim dominira SAD, navodi Reuters.

Kako agencija navodi, većina država članica EU-a usuglasila se u prosincu prošle godine u vezi sa suradnjom u osnivanju i razvoju oružanih snaga Unije.

Upitan da komentira raniju Macronovu izjavu i kaže podržava li Komisija formiranje “europske vojske”, glavni glasnogovornik tog tijela Margaritis Schinas ukazao je na postojanje novog projekta EU-a za suradnju u nabavi sredstava za obranu i istraživanje, kao i novih vojnih mirovnih misija EU-a izvan Europe.

Macron: Evropa se neće moći braniti bez prave evropske vojske 

“Ovo je komisija koja podržava veliki broj inicijativa i prijedloga za početak postupne izgradnje značajnijeg i asertivnijeg obrambenog identiteta u ovim geopolitički teškim vremenima”, kazao je on novinarima, ali i dodao da ne smatra kako će “taj obrambeni identitet početi s vojskom EU-a”, prenosi Tanjug.

“Vidjet ćemo to s vremenom. Vjerojatno ćemo na kraju ovog procesa vidjeti nešto što ljudi već opisuju kao vojsku EU-a ili kako EU povlači resurse kako bi taj obrambeni identitet učinila vidljivijim i značajnijim”, rekao je Schinas.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron smatra da se Europa neće moći braniti “bez prave europske vojske”.

“Moramo imati Europu koja će se moći braniti, ne samo oslanjajući se na SAD”, poručio je on ranije u intervjuu za Europe 1.

Prema njegovim riječima, potrebna je “snažna i suverena Europa kako bi se obranili europski interesi protiv Kine, Rusije, pa čak i SAD-a, kao i internetskih divova”, prenijela je agencija Bloomberg.

Izvor: Agencije