Ekokocka kao rješenje otpada od hrane

Sutra je dan planete Zemlje. Slavi se u 190 država, a ovogodišnja tema bit će ekološki gradovi. Hong Kong je poznata turistička destinacija koju krase mnogobrojni šoping centri i restorani sa gotovo svim svjetskim kuhinjama.

Upravo su restorani jedan od najvećih proizvođača otpada koji je, uglavnom, sačinjen od ostataka hrane. Budući da je prostor luksuz u tom gradu, jedan inovator odlučio je razmišljati vertikalno.

U gusto naseljenim gradovima poput Hong Konga količina otpada gomila se svake minute. Prema posljednjim istraživanjima, taj grad godišnje napravi gotovo 6,5 miliona tona otpada, a pretpostavlja se da u narednih pet godina na postojećim deponijama više neće biti mjesta.

Zato su mnogi pojedinci, ali i kompanije, postali svjesni važnosti reciklaže, dok je jedna kompanija otišla korak dalje. Inženjer i osnivač kompanije Aubree napravio je uređaj koji reciklira hranu.

“Otpad od hrane pretvaramo u nešto korisno. Naprimjer, u Hong Kongu nemamo mnogo obradivog zemljišta, ali zato imamo mnogo ribnjaka. Zato, umjesto da proizvodimo đubrivo za zemlju, mi pravimo hranu bogatu proteinima, koja se koristi u lokalnim ribnjacima”, ističe osnivač te kompanije Jack Cheng.

Zaseban ekosistem

Njihovo rješenje zove se Ekokocka, koja u suštini predstavlja jedan zaseban ekosistem.

“Ekokocka je, u suštini, jedan odvojen ekosistem. U njoj se nalaze insekti, poput muhe koja se zove crni vojnik. Ostavit će jaja iz kojih se izlegu larve koje se razvijaju tako što jedu ostatke hrane. Kada dovoljno narastu, onda njima hranimo ribe, a organskim otpadom od riba hranimo ove biljke na vrhu”, objašnjava Cheng.

Zhu Jingxiang, profesor arhitekture na Univerzitetu u Hong Kongu, bio je zadužen za dizajn i strukturu ekokocke. Tvrdi da je prostor ograničen, te se zbog toga mora pametno iskoristiti. Tako je nastala vertikalna konstrukcija.

“Moramo razmisliti o svakom centimetru prostora. Ne možemo jednostavno iskoristiti neki prostor između zgrada. Moramo sve posmatrati iz vertikalne perspektive. Tako je nastao ovaj dizajn”, ističe on.

Za sada se u funkciji nalaze samo dvije ekokocke, obje u obrazovnim institucijama. Iako svijest o recikliranju raste, izgleda da nijedna kompanija ili pojedinac nisu spremni izdvojiti gotovo 26.000 dolara kako bi postali dio rješenja problema koji prijeti da zatrpa Hong Kong.

Izvor: Al Jazeera i agencije