Ekološka katastrofa prijeti Priboju

Rijeka Lim protječe kroz tri države, a neriješeno pitanje odlaganja smeća duž cijelog toga rijeke utječe na njeno zagađenje.

Građani Priboja plaše se još veće ekološke katastrofe, ukoliko opština sagradi još jednu hidrocentralu, nepuna tri kilometra od već postojeće Potpećke hidrocentrale.

Potpećko jezero jedno je od najljepših u Srbiji, a ipak, svaki put kada nivo rijeke Lim poraste, tone plastičnog otpada nakupe se na jezeru.

Plutajući otpad

Nijedan grad koji se nalazi na toku te rijeke kroz Crnu Goru i Srbiju nema sanitarne deponije, već se smeće odlaže na smetljišta postavljena uz rijeku.

Potpećko jezero stanište je i sive čaplje, koja umjesto da se hrani ribom i žabama, hranu nalazi u plutajućem otpadu.

“Svo ovo smeće kada su velike vode, kada Lim nadođe, ono sve prelazi, spušta se dole niz reku, odlazi dalje, dolazi do Višegradskog jezera. Tamo je isto prelivna brana  i onda dalje ide Drinom i dolazi do Perućca”, kazala je Jasminka Dizdarević iz Ekološkog pokreta ”Lim”.

Nakupljeno smeće utječe i na proizvodnju električne energije i normalan rad hidrocentrale.

“Ovo smeće koje se ovde nakuplja umanjuje proizvodnju električne energije za 20 posto”, tvrdi Dizdarević.

Ambalažu ne skuplja nijedno komunalno preduzeće, tako da zaposleni kranom skupljaju ono što se na njoj zaglavi.

Ostatak golim rukama prikupljaju ljudi poput Vase Trčalića, kome je to dodatni izvor prihoda.

„Pa uspeo sam, pošto sam počeo prije pet-šest dana, mislim da danas prelazim tri tone. To je obično da radim dva-tri sata dnevno“, rekao je Trčalić

„Osim smeća koje zagađuje okolinu i Limsko jezero i ugrožava proizvodnju struje na već postojećoj brani, građani Priboja mogli bi da se suoče sa još jednim, većim  ekološkim problemom“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Vladimir Bobetić.

Još jedna brana

Opština Priboj ima namjeru da gradi još jednu branu, 3-4 kilometra nizvodno od postojeće.

Tako bi Priboj bio jedan od rijetkih gradova na planeti koji se geografski nalazi ispod dva akumulacijska jezera.

U slučaju gradanje nove brane, dva akumulacijska jezera bila bi razdvojena sa samo 500 metara tekuće vode, što praktično znači da bi dva jezera bila spojena.

U slučaju pucanja jedne od dvije brane, Priboj bi bio zbrisan sa lica zemlje, tvrde građani.

“Mi smo otpisani, tj. nas će proglasiti da smo umrli prirodnom smrću. Mi smo već mrtvaci koji hodamo”, tvrdi Milina Ječmenica iz Udruženja “Lisna stena“.

Građani tvrde da bi ekonomski dobitak opštine bio minimalan, a da bi najveći dio proizvedene struje završio u izvozu.

“Energija iz te brane će se izvoziti i mi od toga nemamo ništa. To nije naša zelena energija. To će biti energija koju kupuju zemlje članice EU-a i koje treba da obezbede po svojim propisima 27 odsto zelene energije”, dodala je Ječmenica.

Uslovi gradnje

Opština ne odustaje od gradnje brane “Reković”, a u toku je propisivanje uslova pod kojima će se brana graditi.

Nadležni predviđaju oštre ekološke kriterije, iako tvrde da “život u prirodi i prirodnom habitatu nije opredjeljenje današnje civilizacije i društva u kome živimo, a ni lokalne zajedice.”

Pojednostavljenim rječnikom rečeno, brane će biti uprkos svemu, osim ako Pribojci ne uspiju da zaustave gradnju.

Izvor: Al Jazeera