Ekolozi protiv termoelektrana u Južnoj Africi

Nestašice struje česta su pojava u Južnoj Africi. Problem je to koji država planira riješiti gradnjom novih termoelektrana, što je izazvalo oštre kritike ekoloških udruženja, koje tvrde da Vlada ne radi dovoljno na razvoju obnovljivih izvora energije.

Nove termoelektrane posebno idu na štetu stanovnicima Emalahlenija, jednog od najzagađenijih gradova svijeta.

Crni prašnjavi put vodi do kuće Eme Mokeno. Njena je porodica jedna od hiljadu koja živi u Emalahleniju gradu okruženom rudnicima uglja.

“Život postaje sve teži. Toliko je prašine da noću ne spavamo od kašlja. Nemamo mira”, kazala je Emma Mokoena.

Rudnici uglja opskrbljuju južnoafričke termoelektrane. Samo u okolini Emalahenija smješteno je 12 rudnika i jedna od najvećih termoelektrana. Ekološki stručnjaci tvrde da je Emalahleni najzagađeniji grad u svijetu.

„Napušteni rezervoar za vodu nalazi se svega nekoliko metara od Emine kuće. Na tom su mjestu lokalni rudnici deponovali svoj otpad. Budući da rezervoar više nije u funkciji, lokalno stanovništvo skuplja ostatke od ugla kako bi se grijali. Tvrde da su od prašine oboljeli”, javlja reporterka Al Jazeere Fahmida Miller.

Nestašica vode

Lokalna zajednica nema vlastiti izvor vode i u potpunosti zavisi od državnih isporuka. Državna energetska kompanija Eskom upravlja sa 13 termoelektrana širom Južne Afrike, za što im je potrebno 10.000 litara vode po sekundi.

“Trošimo dosta vode kako bismo proizvodili struju. Termoelektrane su ovisne o vodi, naročito za proces hlađenja. Ali treba napomenuti da je potrošnja vode u ove svrhe znatno smanjena u odnosu na 1982, kada smo dostigli puni kapacitet”, navodi Khulu Phasiwe, Eskom.

Južna Afrika se bori sa nestašicama struje, zbog čega vlada planira izgraditi još dvije termoelektrane do 2022. godine. Lokalne zajednice se pokušavaju organizovati kako bi spriječili te planove.

„U Južnoj Africi imamo blizu 2,5 miliona domaćinstava koja nemaju struju. Od tog broja najmanje dva miliona nalazi se u ruralnim krajevima. Eskom sa novim termoelektranama tim domaćinstvima neće moći osigurati struju, a to se može postići obnovljivim izvorima energije. Zato se postavlja pitanje zašto Vlada ne radi u tom smjeru?”, rekao je Ferrial Adam, aktivista organizacije 350africa.

Energetske kompanije tvrde da će ugalj još dugo biti glavni izvor za proizvodnju struje. Iako potrošači već plaćaju 10 posto skuplje račune, siromašne zajednice poput Emalahlenija vjeruju kako oni plaćaju najveću cijenu.

Izvor: Al Jazeera