Ekonomija ključno pitanje izbora u Iranu

Dan uoči izbora u Iranu jedna tema privlači najviše pažnje među iranskim glasačima – ekonomija i strane investicije.

Predizborna kampanja je zvanično završena. Za Irance koji će izaći na izbore najvažnija tema je slaba ekonomija i mogućnost njenog oporavka nakon ukidanja sankcija, čiji je utjecaj vidljiv čim se sleti u Teheran – međunarodni aerodrom više izgleda kao avijacijski muzej s avionima starim i po trideset godina.

Odmah nakon potpisivanja sporazuma o nuklearnom programu, iz Teherana je francuskoj firmi Airbus pristigla narudžba vrijedna više milijardi dolara, 118 Airbusovih aviona za državnu aviokompaniju. Ali, mnogi Iranci žele vidjeti investicije stranog kapitala u svojoj državi. Milioner iz Teherana navodi da Iran nudi ogroman potencijal.

Nafta temelj ekonomije

“Imamo najveće tržište u regionu i u potpunosti diversificiranu industriju, dobro obrazovane ljude, prirodne resurse i ogromno tržište potrošača. Osim toga, to je tržište koje je posljednjih deset godina bilo netaknuto”, rekao je Ali Sanginian iz Amin Investment Bank.

Nafta je temelj iranske ekonomije, ali stanovnici te zemlje žele biti manje ovisni o tom energentu. Mnogo se ulaže u automobilsku industriju i sektor proizvodnje. Međutim, glasači se pitaju – bude li novih investicija, hoće li biti novih poslova i boljih plata? Za nove investicije bankarskom sistemu su neophodne reforme i unapređenje maloprodajnih mreža.

“Međunarodne sankcije su imale ograničen utjecaj na bogate, dok su siromašni postali još siromašniji. Konzervativni političari uvijek mogu računati na glasove siromašnih porodica. Međutim, poprave li se njihovi uslovi života, bi li moglo doći i do nekih političkih promjena?”, javlja reporter Al Jazeere Andrew Simmons.

‘Nedostaje nam samopouzdanja’

Odgovor je potvrdan, jer je umjereni predsjednik Hassan Ruohani odgovoran za ukidanje sankcije.

“Zbog nedostatka diplomatskih odnosa između Irana i međunarodne zajednice, u ovom trenutku nedostaje nam samopouzdanja i međusobnog poznavanja. Da bi se oni bolje upoznali s Iranom, potrebno nam je više vremena i bolja komunikacija”, smatra ekonomista Mohammad Reza Rostami.

Uprkos očigledno rastućoj podršci umjerenim i reformističkim snagama, izbori će pokazati jesu li one prikupile dovoljno simpatija da pobijede konzervativne snage u Parlamentu.

Izvor: Al Jazeera