Ekonomija, Netanyahuova Ahilova peta

Izrael se priprema za opće izbore zakazane za utorak. Prema anketama, desničarski premijer Benjamin Netanyahu odnijet će uvjerljivu pobjedu.

Za mnoge Izraelce ključno pitanje je ekonomija. Pred ljevičarskim strankama je veliki izazov.

Za Avnera Mariana, privatnika, protekle su godine bile vrlo teške. Kaže da, zbog loše ekonomske situacije, ljudi ništa ne kupuju. Njegova je zarada trenutačno upola manja nego ranije.

Novca samo za bogate

„U Izraelu ima mnogo novca, ali ne za nas, samo za one ekstremno bogate. Mi smo u veoma lošoj situaciji. Stalno nas gaze i povećavaju poreze. U tome je problem.”

Frustracije su dovele do masovnih protesta diljem zemlje. Građani optužuju Vladu za lošu ekonomsku politiku, koja je dovela do porasta cijena stanarine i hrane.

„Ovdje je sve počelo. Prije 18 mjeseci. Ovaj dio Tel Aviva je bio pun šatora, u kojima je spavalo 300.000 demonstranata. Protestirali su protiv visokih troškova života i sve dubljeg jaza između bogatih i siromašnih. U Izraelu ranije nije bilo socijalnih protesta i to je duboko uzdrmalo Vladu.”

Laburistička stranka, tradicionalno lice mira s Palestincima, uopće ne priča o tom sukobu. Njena predsjednica Shelly Yachimovich fokusirana je na problem za koji vjeruje da više zanima Izraelce – ekonomiju.

„Ekonomija je uvijek bila Netanyahuova Ahilova peta. Mislim da su socijalni protesti doveli do stvaranja nove generacije aktivista i pristalica ljevice. Ali trenutno to nije dovoljno za pobjedu na izborima. Desnica je u Izraelu jednostavno prejaka“, smatra Noam Sheizaf, novinar web magazina.

Stev Shafir, jedno je od novih lica Laburističke stranke, bila je i među vođama protestnog pokreta.

„Moja generacija ne vjeruje u politiku. Vidi je kao korumpirani sistem koji ne služi ni nama ni društvu. Ne vjerujemo ni desničarskim ni ljevičarskim političarima. Svjedočili smo stvaranju socijalnih pokreta širom svijeta u 2011. i 2012.”

Predviđanje anketa

Ankete predviđaju da će ljevičarski blok na ovim izborima uglavnom zadržati mjesta koja trenutačno ima u Knesetu, što nije dovoljno za poraz desnice.

„Mislim da je najveća promjena to što u izraelskoj kulturi sada jednostavno nije legitimno biti ljevičar. Ako ste ljevičar, onda ne volite Izrael, niste cionista i tako dalje”, govori Itir Tamir, pristalica Laburističke stranke.

Građani Izraela brinu za svoja radna mjesta i način života. Pred ljevičarima je veliki izazov – uvjeriti glasače da njihova politika treba biti značajan dio savremene političke scene.

Izvor: Al Jazeera