Oglasi

Ekonomija, prva žrtva nemira u Belfastu

Kompanije se plaše da bi postojeća nestabilnost mogla zaustaviti turistički procvat i otjerati strane investitore.

Nakon nedavnih nemira u glavnom gradu Sjeverne Irske - Belfastu, najveći ceh plaća ekonomija tog grada.

Kompanije se plaše da bi postojeća nestabilnost mogla zaustaviti turistički procvat i otjerati strane investitore iz grada koji se svim silama trudi da se odvoji od loše slike nasilja koja ga prati.

Otvoren na proljeće u pokušaju da privuče turiste, lokacija gdje je sagrađen Titanik, pretvorena je u muzej.

Projekat je ocijenjen kao izuzetno uspješan, ali zbog nemira koji su izbili u neposrednoj blizini, atmosfera u muzeju nikad nije bila mirnija.

Žalbe privatnika

Kat Campbell, turistkinja, kaže: "Tiho je. Bili smo sami na izložbi."

Proteklih sedmica, u Belfastu se dogodio veći broj okršaja zbog odluke gradskih vijećnika da ograniče broj dana koliko se britanska zastava može vihoriti nad gradskom vijećnicom.

No, privatnici, poput vlasnika restorana, žale se da su sukobi imali katastrofalan uticaj na njihova poslovanja.

Michael Deane, vlasnik lanca restorana, objašnjava:

"U petak navečer nije bilo nikoga. U subotu popodne, centar grada je bio pust. To vam samo pokazuje šta ovi ljudi mogu napraviti."

Udruženje britanske industrije procjenjuje da su posljednji nemiri ekonomiju Belfasta koštali blizu 24 miliona dolara.

Ian Coulter iz Udruženja industrijalaca CBI, objašnjava:

"Dugoročno, to će narušiti sliku koju smo godinama obnavljali. Mislim da bi ove godine mogli imati procvat turizma, ako se ovi nemiri zaustave i ne ponove."

Od mirovnog sporazuma potpisanog 1998. godine, poslovna klima se oporavlja.

U periodu od 2007. do 2011. broj turista se učetverostučio. Otvoreno je 12 hiljada novih radnih mjesta, zahvaljujući stranim investicijama, a stopa nezaposlenosti nalazi se ispod prosjeka Evropske unije.

Procjene su da bi 2013. godina mogla biti rekordna u mnogim poljima. Stoga se ministrica trgovine i investicija lično uključila u rješavanje problema privatnika koji posluju u nemirima pogođenim oblastima.

Arlene Foster, ministrica trgovine, objašnjava:

"Nemiri su u jednom izolovanom dijelu grada. Želimo pomoći tim ljudima. Sutra imam sastanak sa nekima od njih jer želim da čujem njihove probleme od njih samih."

'Ugrožena radna mjesta'

U inicijativu se uključila i državna sekretarka, koja je o problemima u Belfastu govorila pred donjim domom britanskog parlamenta.

Theresa Villiers, sekretarka Sjeverne Irske, tvrdi:

"Slike nemira koje su obišle svijet nas koče u globalnoj utrci za stranim investicijama. Ugrožena su radna mjesta i egzistencija mnogih građana. Zato je ključno da se protesti i nasilje zaustave odmah!"

Ali, građani Belfasta nemaju sluha za ovakve poruke. Novi nemiri između  protestanata i katolika, ponovo su izbili u ponedjeljak navečer. 

Izvor: Al Jazeera