Ekonomisti: Potrebne šire reforme u Srbiji

Evropska komisija pozdravila je odluku Vlade Srbije da počne strukturne ekonomske reforme s ciljem povećanje razvoja i konkurentnosti ekonomije.

Ekonomski stručnjaci u Srbiji su saglasni u ocjeni da su mjere štednje koje, između ostalog, uključuju smanjenje dijela penzija i plata u javnom sektoru, bile potrebne.

Međutim, mnogi smatraju kako su one, ipak, nedovoljne za planirano smanjenje ogromnog minusa u državnoj kasi, javlja reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Dodatnog oporezivanja bit će oslobođeni oni koji primaju najmanje, a kojih je i najviše.

Plate i penzije u javnom sektoru u iznosu do 210 eura neće biti smanjene.

Aleksandar Stevanović o smanjenju plata i penzija u Srbiji

Plate u javnom sektoru iznad ovog iznosa bit će manje linearno za 10 posto, a penzije su podijeljene u nekoliko kategorija.

Penzije do 252 eura biće oporezovane 3,1 posto, do 336 eura – devet posto, a one najviše – iznad 500 evra – 15 procenata.

Ekonomisti u penziji Jovan Stanišić i Milonja Veljić razgovarali su o najnovijem setu mjera štednje koje je najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Stanišić smatra da je to urađeno na najbezbolniji način.

”Trebalo se krenuti od predsednika upravnih odbora, to su velike plate, da se krene od javnih preduzeća gde su velike plate, da se otpusti 20 hiljada ili koliko treba u administraciji”, smatra Veljić.

Borba protiv sive ekonomije

Vučić  je najavio i oštru borbu protiv sive ekonomije, otpuštanje viškova u administraciji, smanjenje subvencija javnim preduzećima i jačanje privatnog sektora.

„Mi smo se trudili da pronađemo najbolju moguću varijantu da zaštitimo pre svega najsiromašnije. Trudili smo se da to bude nešto što ljudima neće biti lako, ali će svakako moći da žive i svakako će moći da očekuju napredak”, rekao je Vučić.

Ekonomista Aleksandar Đogović smatra da ne bilo potrebe za smanjivanjem plata i penzija da je Srbija u ranijem periodu imala hrabrosti da se upusti u reformu.

Kaže da je uzročnik partokratska država koja je omogućavala vegetiranje velikog broja preduzeća u restrukturiranju i neprofesionalno upravljanje javnim preduzećima. 

„I onda smo došli u situaciju da se to od nekoga mora naplatiti. Nažalost, to je tragedija društva da neka stečena pravo morate da ugrožavate, a tu su i penzioneri. Nešto morate hitno da uradite, a najlakše je da udarite po platama i penzijama jer tada imate konkretne uštede jasno izvedene računicom”, rekao je Đogović.

Peter Stano, glasnogovornik komesara Evropske unije za proširenje, rekao je da su EU i Evropska komisija bile i još jesu spremne da podrže Srbiju u njenim naporima, posebno u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji.

”Znate da godišnje prosječno dajemo 200 miliona eura grantova Srbiji, u okviru pomoći i pripreme za njen ulazak u Evropsku uniju. Mjere najavljene jučer u suštini su dodatak reformama koje je Vlada usvojila tokom ljeta, u vezi sa restruktuiranjem kompanija u državnom vlasništvu i reformom penzionog sistema”, rekao je Stano.

Smanjenje plata i penzija, kao i ostale predložene mjere štednje, sačekat će, ipak, još neki period.

Prvo, usaglašavanje u okviru Vlade, a potom i skupštinsku raspravu o rebalansu budžeta, koja je planirana za oktobar.

Izvor: Al Jazeera