Ekonomski patriotizam za spas regije

„Budimo kroativni“ je možda i najpoznatija kampanja koja se odnosi na promociju kupovine domaćih proizvoda. Prepoznatljive kockice zaštitni su znak brendova iz te zemlje.

Hrvatska gospodarska komora već se petnaest godina brine o tome da Hrvati kupuju hrvatsko. Da li su godine rada urodile plodom, najbolje će se znati nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, kada prestaje svaki oblik državne promocije domaćih proizvoda, javlja reporter Al Jazeere, Emir Nuhanović.

“Kako će se to razvijati, teško je potvrditi. Jasno, u jednom boljem gospodarskom okruženju, kupovina hrvatskih proizvoda, po našim projekcijama, će stalno rasti“, kaže Trpimir Župić iz Centra za kvalitetu HGK.

“Kupujmo domaće” promoviše i Bosna i Hercegovina. Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva napravilo je spot kojim se propagira kvalitet proizvoda iz te zemlje.

Ali profesor Faruk Jašarević smatra da promotivne akcije poput ove više promovišu ličnosti koje su i njihovi  inicijatori, umjesto da educiraju o značaju kupovine domaćih proizvoda za državnu ekonomiju.

Kupujmo domaće

“I za mene je razvijati ekonomski patriotizam temeljni cilj ove priče. Nisam baš pobornik nekih kampanja kupujmo-prodajimo domaće, otvaranje nekih tezgi na kojima dođe ministar i prodaje robu, to su jednokratne kampanje više za marketing tih osoba nego što su potpora i doprinos marketingu kompanijama“, smatra profesor ekonomije Faruk Jašarević.

Građani koje smo anketirali tvrde da, kada su u prilici, radije kupuju domaće proizvode u odnosu na uvozne.

„Volim više domaće nego strano. Zašto? Zato što sam sigurnija da su ekološki ispravniji i da su svježiji“, vjeruje stanovnica Sarajeva, Senija.

“Ako bi kupovali sve uvozne proizvode, gdje bi naši proizvođači bili? Gdje bi naši poljoprivredni proizvođači bili? Jedini spas za ovu zemlju je razvoj domaće proizvodnje i kupovine domaćih proizvoda“, kaže stanovnik Sarajeva Radomir Ognjanović.

Sve promotivne akcije za kupovinu domaćih proizvoda imaju isti cilj, a to je zadržati kapital unutar domaće ekonomije i domaće proizvode na policama tržnih centara jer, kupovinom uvozne robe, direktno se podržavaju ekonomije zemalja iz kojih je ta roba uvezena.

Tako strane zemlje pune državne budžete, kreiraju nova radna mjesta i jačaju privredu. A to je nešto što je zemljama regije itekako potrebno.

Izvor: Al Jazeera